‘Javna odbrana terorizma’: Sud u Rusiji osudio glasnogovornika Mete na šest godina

Vojni sud u Moskvi osudio je presudom izrečenom u odsustvu glasnogovornika američke tehnološke kompanije Meta Platforms Andyja Stonea na šest godina zatvora zbog “javne odbrane terorizma”, izvijestila je novinska agencija RIA.

I Meta kao kompanija označena je u Rusiji kao ekstremistička organizacija, a platforme pod njenim okriljem Facebook i Instagram zabranjene su u zemlji 2022. godine, kad je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, prenosi HINA.Ni Meta ni glasnogovornik Andy Stone još nisu odgovorili na zahtjev za komentar. Ruska agencija Interfax citirala je Stoneovu advokaticu, Valentinu Filippenkovu, koja je rekla da će se na kaznu žaliti te da je “tražila oslobađajuću presudu”.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je kaznenu istragu protiv Stonea krajem prošle godine, ne otkrivajući konkretne optužbe.

RIA prenosi riječi državnih istražitelja koji tvrde da je Stone objavio online komentare koji brane “agresivne, neprijateljske i nasilne radnje” prema ruskim vojnicima uključenim u tzv. “specijalnu vojnu operaciju” Rusije u Ukrajini.

(RTV7/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*