Dan Evrope 2024 u BiH biće raznoliko obilježen zajedno sa građanima

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini zajedno sa brojnim partnerima i građanima proslavlja potencijal Bosne i Hercegovine kroz bogati i raznoliki program obilježavanja Dana Evrope 2024. u Bosni i Hercegovini.

Dan Evrope 2024 prilika je da se širom Bosne i Hercegovine obilježi i značajan iskorak u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, u vidu otvaranja pregovora za članstvo, te dodatno istakne jasna poruka Evropske unije kako je budućnost ove zemlje u Uniji, a mjesto BiH u srcu Evrope.

Građani Bosne i Hercegovine nosioci su i stvaraoci evropskih kulturnih vrijednosti te nastavljaju biti u središtu angažmana Evropske unije i zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini.

Gala koncertom renomiranih domaćih i evropskih velikana 25. aprila 2024. godine, započinje obilježavanje 9. maja – Dana Evrope u Bosni i Hercegovini koje će se nastaviti tokom mjeseca maja zajedno sa građanima širom države slaveći raznolikost kulture, tradicije, naslijeđa i zajedničkih ciljeva za razvoj i unapređenje kvalitete života građana. 

Koncert će se prenositi uživo na LED ekranima na Trgu Suzan Zontag, s početkom u 19:30 sati.

Na Gala koncertu, Betovenovu 9. Simfoniju izvode orkestar Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta, Rocio Faus (sopran iz Španije), Magdalena Pluta (mecosopran iz Poljske), Amir Saračević (tenor iz BiH), Daniel Čapkovič (bariton iz Slovačke) te miješani hor Kamerata Slovenika iz Slovenije. Dirigent koncerta, Jan Kaejers, belgijski muzikolog i dirigent, jedan je od najistaknutijih stručnjaka za Betovena u Evropi.

Održavanje Gala koncerta i svečanog prijema se realizuje u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Belgije, u okviru belgijskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije te ambasadama Češke, Španije, Mađarske, Poljske, Slovenije i Slovačke.

Tim povodom sutra će biti održana konferenciju za medije, s početkom u 10:30 sati, u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Na konferenciji će se obratiti Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije, Jan Kaejers, dirigent i Ferdinand Koenig, šef Odjela za komunikacije Ureda EU u BiH, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH. 

(BHRT)

Jedan komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*