Uvodi se strožija kontrola cijena u FBiH, najveća moguća kazna će biti 30.000 KM

Predstavnički dom Federalnog parlamenta na sjednici kasno sinoć usvojio je predložene izmjene Zakona o kontroli cijena, kojima se predviđa da se uređuju odnosi u kontroli cijena proizvoda i usluga na jedinstvenom tržištu Federacije BiH i utvrđuju prava i obaveze nadležnih organa Federacije, kantona. gradova i općina u vršenju kontrole cijena.

Naime, predloženim izmjenama pravno lice bi, u slučaju nepridržavanja mjera neposredne kontrole cijena, trebalo platiti minimalnu kaznu u iznosu od 6.000 KM umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a najveća moguća kazna bila bi 30.000 KM umjesto dosadašnjih 10.000 KM. Spomenutim izmjenama predviđena su bila i povećanja novčanih kazni za odgovorna lica u pravnim subjektima, kao i za fizička lica.

Na ovaj način nastoji se postići preventivni i represivni učinak na prekršitelje, odnosno na pravna i fizička lica koja ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena.

Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a izmjene iz 2008. i propisane kazne za prekršitelje ovog Zakona su minimalne i nisu davale rezultate.

3 0 komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*