Održan prvi sastanak bh. izaslanstva i Evropske komisije nakon otvaranja pregovora

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, skupa s mnogobrojnim bh. izaslanstvom, učestvovala je danas na prvom uvodnom sastanku izaslanstava Bosne i Hercegovine i Evropske komisije nakon otvaranja pregovora.

Sa strane EU sastanku je predsjedao generalni direktor Glavne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman.Krišto se iznova zahvalila Evropskom vijeću i Evropskoj komisiji što su prepoznali napore i postignuća Vijeća ministara BiH i aktualne vladajuće koalicije i donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i Evropske unije. “Ta podrška i priznanje su od velike važnosti za nastavak našeg rada i daljnji napredak u ostvarivanju naših ciljeva”, istakla je Krišto.

Predsjedavajuća Krišto je iskazala zadovoljstvo što je u izuzetnom kratkom roku uspješno organizovano ad hoc stručno, operativno i kvalitetno bh. izaslanstvo.

Podsjetila je da je cilj današnjeg sastanka pregled sljedećih koraka i dodatno pojašnjenje pregovaračkog procesa, naročito pripreme i pregleda pravne stečevine Evropske unije, kao i pregleda pregovaračke strukture u BiH, uoči nadolazeće međuvladine konferencije.

“Veoma je važno da danas, na samome početku, kao i tokom cijelog procesa, pokažemo odlučnost i predanost uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u koji će sve vrijeme biti uključene nadležnog nivoa vlasti”, istakla je predsjedavajuća Krišto i dodala kako današnji sastanak šalje snažnu poruku iz BiH o spremnosti za suradnju i napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Naglasila je kako proces integracija u Evropsku uniju podrazumijeva aktivno učestvovanje političkih predstavnika u institucijama BIH, zbog čega je ključno omogućiti prostor za dijalog i dogovor te donošenje odluka u institucijama BiH, kako bi se ostvario napredak na EU putu i unaprijedila stabilnost i prosperitet naše zemlje.

Dodala je kako će se i naredni koraci BiH na EU putu zasnivati na dijalogu, kompromisu i uzajamnom poštivanju te kako Evropska komisije očekuje brzu evaluaciju Programa integriranja BiH, jer je povratna informacija izuzetno važna za pripremu naredne faze bilateralnog screeninga usklađenosti zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

“Što prije dobijemo tu povratnu informaciju, to ćemo biti spremniji za sljedeće korake u procesu integracije”, poručila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH i dodala da predstavnici institucija BiH intenzivno rade na ispunjavanju svih preostalih obveza.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*