Predstavljeni programi stipendiranja i mogućnosti nastavka obrazovanja u SAD-u

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini danas je na Filozofskom fakultetu, organizovala godišnju info sjednicu o programima stipendiranja i mogućnostima nastavka obrazovanja u SAD-u.

Predstavnici Američke ambasade predstavili su prisutnima mogućnosti nastavka studija u SAD-u za dodiplomce, posdiplomce i magistre. Bilo je riječi i o stipendijama koje omogućavaju profesionalno usavršavanje.

Broj stipendija svake godine varira i ovisi o godišnjem budžetu, ali sigurno je to da sticanje znanja u zemlji, koja je vodeća u oblasti visokog obrazovanja i naučno istraživačkog rada, nudi brojne mogućnosti za one koji se odluče na ovaj korak.

Interes američkih profesora za dolazak u našu zemlju je veliki, ali broj stipendija je ograničen. Međutim, Univerzitet u Tuzli ima prednost u odnosu na ostale jer već dugo ima odličnu saradnju sa vodećim američkim univerzitetima.

S druge strane, interes studenata i profesora Univerziteta u Tuzli za odlazak na školovanje i profesionalno usavršavanje u SAD nije zadovoljavajući. Prorektor za naučno – istraživački rad, Farid Ljuca, ističe kako na Univerzitetu razmišljaju o tome da uvedu dodatnu obavezu asistentima i profesorima za stručno usavršavanje u inostranstvu, kako bi stekli nova znanja i koja će primjeniti na našem Univerzitetu.

Danas su svi zainteresovani dobili informativni materijal i odgovore na pitanja u vezi sa programima stipendiranja koje nudi Američka vlada za narednu akademsku godinu, a u narednom periodu imat će priliku da apliciraju na neki od ponuđenih programa studiranja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*