SARAJEVO, 2. maja (FENA) - Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, te Dana Općina Centar i Stari Grad, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, navedenih općina, boračkih i nevladinih udruženja i organizacija danas su položile cvijeće i odale počasti na šehidskom mezarju “Kovači” - na centralnom nišanu Bosanskom šehidu i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, u okviru obilježavanja Bitke za odbranu Predsjedništva Republike BiH, koja se dogodila na današnji dan prije 32 godine. (Foto FENA/Almir Razić)

Osmanović: Životi koji su položeni u temelje države ne smiju biti uzaludni

Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, te Dana Općina Centar i Stari Grad, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, navedenih općina, boračkih i nevladinih udruženja i organizacija položile su cvijeće i odale počasti na šehidskom mezarju “Kovači” – na centralnom nišanu Bosanskom šehidu i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) Alije Izetbegovića, u okviru obilježavanja Bitke za odbranu Predsjedništva RBiH koja se dogodila na današnji datum prije 32 godine.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je tom prilikom izjavio da je 2. maja 1992. godine bila jedna od najznačajnijih bitaka.

Naglasio je da je tog 2. maja odbranjen grad Sarajevo i država Bosna i Hercegovina i spriječena namjera da se zauzme Predsjedništvo i komunikacijski centri.

“Odbranili smo se u veoma organizovanoj akciji. Onima koji hoće da pričaju o revizionizmu poručujemo, mi smo pobijedili, bili smo na pravoj strani historije u borbi protiv fašizma. Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca. Ovdje je naše sveto mjesto, ovdje leže 1503 šehida i poginula branitelja”, kazao je Osmanović.         

On je poručio da životi koji su položeni u temelje države ne smiju biti uzaludni, te da kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava.

Nakon Kovača položeno je cvijeće i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. 

Delegacije će u toku dana položiti cvijeće i na groblju Lav te mezarjima Stadion i Vlakovo.

Podsjetimo, 2. maja 1992. na Skenderiji se odvijala ključna borba za odbranu Sarajeva, kada su jedinice tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) pokušale zauzeti zgradu Predsjedništva RBiH. Bitka za Predsjedništvo RBiH bila je presudna za odbranu glavnog grada, ali i za odbranu nezavisnosti i cjelovitosti države Bosne i Hercegovine. 

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*