Turistička sezona u Neumu počela odlično, popunjenost oko 70 posto

Turistička sezona u Neumu počela je odlično, svi kapaciteti su jako dobro popunjeni, stigli su Francuzi, Poljaci, Nijemci, a hotelijeri od ovogodišnje sezone očekuju rekorde i po popunjenosti i zaradi.

“Budući da je od 1. svibnja krenula prava sezona, svi kapaciteti su dosta dobro popunjeni, a što se tiče hotelskog smještaja tu je situacija jako, jako dobra”, rekao je Feni Davor Krešić, predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum.

Kako kaže, većina hotela je na nekih 60-70 posto popunjenosti, što će se samo povećavati u narednim danima i mjesecima.

U hotelima uglavnom borave strani gosti iz Francuske, Poljske, Njemačke i skandinavskih zemlja, dok domaći gosti i dijaspora u većem broju počinju dolaziti tek u špici sezone.

S druge strane, kada je u pitanju privatni smještaj, on je popunjen sad za ove praznike nakon kojih će, ističe, vjerojatno doći do pada do nekog novog praznika, jer se privatni smještaj realno kreće puniti iza 15. lipnja.

Što se tiče očekivanja od ove turističke sezone, Krešić smatra da bi ona i financijski i fizički trebala biti bolja od prošle.

“Treba pričekati da se sezona odradi pa ćemo onda sumirati rezultate. Očekivanja su odlična, već znamo sve parametra kakva će prodaja biti, budući da partneri s kojima mi radimo šalju rezervacije od četiri do šest mjeseci unaprijed. Sama špica trebala biti rasprodana kao i svake godine, tako da već imamo neku projekciju kako će sezona izgledati”, govori Krešić.

Kada su u pitanju cijene, one su u odnosu na prošlu godinu veće za oko pet do deset posto.

“U odnosu na prošlu godinu cijene smještaja su veće za oko deset posto maksimalno”, kaže predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum.

Problem s radnom snagom, posebno onom kvalitetnom osjeti se i u Neumu.

“Kada je u pitanja radna snaga, uvijek je nedostaje i fali, pogotovo dobrih i kvalificiranih radnika, ali to je problem s kojim se susreće svaka branša pa tako i naša. Trenutačno imamo kvalitetne radnike koji će, mislim, moći odgovoriti svim izazovima koji su pred nama”, napominje Krešić.

Dodaje da je u neumskim hotelima zaposleno oko 500 radnika, među kojima je desetak stranaca i svi dolaze iz Nepala. 

“Broj stranih radnika u Neumu zanemariv je u odnosu na Hrvatsku i druge destinacije, ali mislim da je to nešto što nas čeka u sljedećim sezonama i da će stranih radnika biti sve više i više”, nastavlja Krešić.

Za kraj je podsjetio i da je prošla sezona bila financijski bolja od predpandemijske 2019. godine.  

(BHRT/RTV7)

2 0 komentara

  1. Wow superb blog layout How long have you been blogging for you make blogging look easy The overall look of your site is magnificent as well as the content

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*