Nakon izraelske naredbe o evakuaciji: Palestinci sa sjevera Gaze bježe prema jugu

Palestinci u sjevernom Pojasu Gaze, posebno u područjima Beit Lahia i Tel al-Zatar, počeli su bježati prema južnim područjima koja smatraju sigurnijim.

Palestinci su počeli napuštati svoja skloništa i domove u sjevernim dijelovima u subotu nakon što je izraelska vojska izdala naredbe o evakuaciji.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee je ranije u subotu uputio “poziv svim stanovnicima i raseljenim osobama u oblasti Jabalia i naseljima Al-Salam, Al-Nour, Tal Al-Zaatar, Beit Lahia Project, kamp Jabalia, Ezbet Mlin, Al- Ravda, Al-Nuzha, Al-Jarn, Al-Nahda i Al-Zuhour” u sjevernom Pojasu Gaze zahtijevajući da se “odmah zapute u skloništa zapadno od grada Gaze”.

Vojska je također naredila evakuaciju nekih četvrti u istočnom Rafahu, na jugu Gaze gdje je proširila operacije.

Glasnogovornik je pozvao je i na evakuaciju Palestinaca iz pojedinih naselja u istočnom Rafahu, posebno iz kampova Rafah i Shaboura i naselja Al-Adari, Al-Jeneina i Khirbat Al-Adas prema Al-Mavasiju.”

Agencija Ujedinjenih nacija (UN) za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopštila je u petak da je oko 110.000 ljudi napustilo Rafah radi sigurnosti.

“Kako se bombardovanje Izraelskih snaga pojačava u Rafahu, prisilno raseljavanje se nastavlja. Nigdje nije sigurno u Pojasu Gaze, a uslovi života su užasni. Jedina nada je hitni prekid vatre”, objavila je UNRWA na platformi X.

Izraelska vojska je u utorak preuzela kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prijelaza Rafah na granici s Egiptom, vitalnog puta za humanitarnu pomoć za Gazu.

Taj potez uslijedio je dan nakon što je vojska izdala naredbu za evakuaciju Palestinaca na istoku Rafaha, potez koji se naširoko smatra uvodom u izraelski kopneni napad na grad, u kojem se sklonilo oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*