Sindikalci poručili vlastima: Ne podržavamo novi Zakon o radu!

U Tuzli je danas održana proširena sjednica Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata TK, kojoj su prisustvovali i predstavnici krovne sindikalne organizacije. Cilj sjednice je upoznavanje sa mogućim izmjenama Zakona o radu koje idu na štetu radnika.

Sindikalci planiraju oštro odgovoriti vlastima ukoliko njihova prava budu ugrožena. Kako ističu, izmjene Zakona će nanijeti najveći udar na kolektivne ugovore, odnosno akte koji su najbitniji za radnike. Također, pokušava se na mala vrata uvesti odredba koja bi srušila ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

Sindikati su spremili određene mjere za sprečavanje umanjenja prava radnika. Već su izrađeni letci i plakati sa osnovnim informacijama, a redovno se održavaju i sjednice u svim kantonima. Organizovani su i pregovarački timovi koji će pokušati kroz socijalni dijalog naći rješenja koja neće umanjivati prava radnika.

Ukoliko pregovori ne uspiju, radnici će ujedinjeni izaći na masovne proteste i srušiti vlast. Iz Saveza samostalnih sindikata BiH poručili su radnicima da ostanu jedinstveni i ne dozvole da se njihova zakonom definisana prava ugrožavaju.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*