U izraelskim napadima u Gazi ubijeno 500 medicinskih radnika, Egipat se pridružuje tužbi protiv Izraela

Egipat kaže da će se službeno pridružiti tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji optužuje Izrael da je prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu u Pojasu Gaze.

Izraelski tenkovi ulaze dublje u izbjeglički kamp Jabalia u sklopu nove ofanzive na sjeveru Gaze. Napadi su uslijedili u trenutku kada Izrael tamo pokreće novu kopnenu ofanzivu, mjesecima nakon što je objavio da je Hamas “poražen” u tom području.

U međuvremenu, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš pozvao je na “trenutni” prekid vatre jer su izraelske snage “bombardovale” Jabaliju u sjevernoj Gazi, ubivši i ranivši nekoliko Palestinaca, javljaju mediji.

Zvaničnici Evropske unije i Ujedinjenih naroda upozoravaju na veliki kopneni napad na Rafah nakon što je izraelska vojska produžila naredbu za evakuaciju grada s 1,4 miliona Palestinaca.

Deseci hiljada ljudi sudjeluju u protuvladinim protestima u Izraelu, dok raste pritisak na vladu premijera te zemlje Benjamina Netanjahua da postigne dogovor o povratku zatvorenika iz Gaze.

Najmanje 34.971 osoba je ubijena, a 78.641 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. Broj poginulih u Izraelu od napada Hamasa 7. oktobra iznosi 1.139, a deseci su još uvijek u zarobljeništvu.

Najmanje 500 medicinskih radnika ubijeno je od početka izraelskog rata u Gazi 7. oktobra prošle godine, saopćilo je Ministarstvo zdravstva Gaze u nedjelju kada je svijet obilježavao Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara.

“Ovdje u Palestini, a posebno u Gazi, ovaj dan prolazi jer je izraelska okupacija ubila 138 medicinskih sestara. Ovogodišnji Međunarodni dan medicinskih sestara je izuzetan i naše je pravo da ovu godinu nazovemo godinom medicinskih sestara”, rekao je portparol Ministarstva Kalil al-Dakran tokom konferencije za novinare u sklopu sjednice koju su organizovale medicinske sestre u bolnici Al-Aksa u gradu Deir al-Balahu u centralnom Pojasu Gaze.

Poručio je da su medicinske sestre, babice i medicinski timovi sastavni dio tkiva palestinskog naroda.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*