Sportistima Specijalne olimpijade BiH zlato i srebro na Inkluzivnom turniru u stonom tenisu i boćanju u Crnoj Gori

U okviru inkluzivnog projekta SNF (Stavros Niarchos Foundation) koji se implentira u Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj i Bosni i Hercegovini, u periodu od 14-17 maja u Baru je održano inkluzivno takmičenje u stonom tenisu i boćanju, na kome  su nastupili  sportisti SO Bosne i Hercegovine osvojivši zlatnu medalju u stonom tenisu i srebrnu u  boćanju.

Zlatnom medaljom u inkluzivnom stonom tenisu   u I diviziji osvojili su EDNA ŠUNJIĆ iz udruženja “Oaza” sa inkluzivnim partnerom EMINOM ĆORIĆEM (STK Aladža).

Srebrnu medalju reprezentacija Specijalne olimpijade BIH osvojila je u boćanju u sastavu  Alisa Kalajdžić, Jasmina Ahmetović, Alen Džebo i Evedin Dedić koji su članovi Zavoda „Pazarić“ i Ustanove „Bakovići“.

Reprezentaciju su  vodili   treneri Vedad  Ćengić i Edin Pašić, dok je šef delegacije bio Samir  Halilović koji su istakli da  su ponosni na našu reprezentaciju i ostvarene rezultate naših sportista, te da je  Inkluzija kroz sport ključna  za izgradnju društva jednakih mogućnosti za sve njegove članove. Na ovom turniru posebni gosti su bili  sportisti sa Down sindromom  Kris Nikić  iz Amerike koji je prvi sportista  koji je završio Ironman triatlon, kao Lily Mills  iz Velike Britanije, trostruka osvajačica zlatne medalje na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade koja je  kao osoba sa intelektualnim teškoćama učestvovala na  Australian Openu.   Ovaj turnir je još jednom istakao vrijednost inkluzije i pokazao kako sport može biti sredstvo za prevazilaženje barijera i promovisanje socijalne kohezije.

RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*