‘Let's Do It’: Širom BiH 9. maja volonterska akcija čišćenja

Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i “Mozaik prijateljstva” iz Banje Luke nosioci su projekta u okviru kojeg će 9. maja u gradovima širom BiH biti organizirana volonterska akcija čišćenja “Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan”.

Ta akcija posvećena je prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, ali i zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Radi se o projektu koji je prvi put realiziran u BiH 2012. godine.

Na pres-konferenciji upriličenoj na Dan planete Zemlje predsjednik UG “Ruke” Božidar Mihajlović istaknuo je da će građani sudjelujući u “Let's Do It” akciji podići glas za ljepšu, čistiju i bolju Bosnu i Hercegovinu.

Zahvaljujući podršci kompanije “Eko život”, ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom u okviru spomenute akcije omogućeno je odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada, koji će biti predan na reciklažu i ponovno iskorišten. Na taj način prikupljeni ambalažni otpad, umjesto na deponiji, završit će na reciklaži.

Direktorica “Eko života” iz Tuzle Lidija Tomić  kaže da je ta  organizacija kao operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom zlatni sponzor akcije “Let's Do It – očistimo zemlju za jedan dan”.
 
”Nakon uspješno završene prve akcije koja je realizirana u oktobru kad je posađen određeni broj sadnica, sa zadovoljstvom i nestrpljenjem očekujemo akciju koja je najavljena za 9. maj” – kazala je Tomić.

Naglasila je da će ličnim primjerom članovi te organizacije doprinijeti uspjehu te akcije, te da je iz podrške projektima te vrste vidljivo da je i njihov osnovni cilj učvršćivanje infrastrukture upravljanja otpadom, ali i realizacija aktivnosti usmjerenih ka očuvanju i zaštiti okoliša. 

Ekološke projekte “Let's Do It” i ove godine podržava Olimpijski komitet BiH, a generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić je istaknuo da na taj način žele konkretno doprinijeti unapređenju kvaliteta prirodnog okruženja u kojem se živi i prakticira sport, a samim tim i doprinijeti kvalitetu bh. društva i zajednice.

Ovo će biti četvrta volonterska akcija “Let's Do It”, a dosad je u čišćenju ilegalnih deponija otpada i sadnji drveća sudjelovalo 126.745 volontera koji su očistili oko 11.500 tona otpada i zasadili oko 315.000 sadnica raznih vrsta drveća.

Volonterske akcije “Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan” i “Let's Do It – milion sadnica za 1 dan” dosad su organizirane u 113 općina, a cilj je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini.

(Fena/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*