Objavljena lista evidencija nezaposlenih: Pogledajte kojih zanimanja je najviše na birou u TK

Agencija za rad i zapošljavanje BiH prikupila je podatke i objavila listu suficitarnih zanimanja, odnosno onih kojih ima najviše na biroima za zapošljavanje. Podaci su objavljeni s ciljem da se maturantima u BiH olakša proces odluke pri odabiru zanimanja.

Tuzlanski.ba izdvaja podatke o evidenciji nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu. Kada je riječ o visokoj stručnoj spremi, na evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona prednjače ekonomisti kojih ima više od pet stotina.

Odmah poslije njih, na tabeli je skoro četiri stotine pravnika, a ni 140 ljekara nije dobilo priliku za zaposlenje. Slijedi ih zanimanje pedagoga i profesora razredne nastave.

Što se tiče srednje stručne spreme, skoro dvije hiljade ekonomskih tehničara je na evidenciji nezaposlenih, a odmah za njima su osobe sa završenom gimnazijom, mašinski tehničari i medicinske sestre. Kada je riječ o kvalifikovanim i visoko kvalifikovanim radnicima, u najnezavidnijem položaju su prodavači. Njih na birou u Tuzlanskom kantonu ima preko četiri hiljade. Odmah iza su frizeri i kuhari sa više od hiljadu nezaposlenih, te bravari i automehaničari.”

(Tuzlanski.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*