Norveška, Irska i Španija priznale Palestinu kao nezavisnu državu

U posljednje vrijeme države najavljuju priznanje Palestine kao nezavisne države, a jutros su to i službeno objavili premijeri Norveške, Španije i Irske.

Vlasti Norveške odlučile su da formalno priznaju palestinsku državu, navedeno je u saopštenju objavljenom na internet stranici norveške Vlade.

“Norveška Vlada odlučila je da će Norveška priznati palestinsku državu. Usred rata, sa desetinama hiljada poginulih i ranjenih, moramo da održimo živom jedinu alternativu koja nudi političko rješenje za Izraelce i Palestince: dvije države, koje žive rame uz rame, u miru i bezbjednosti”, ističe se u saopštenju u kojem je citiran norveški premijer Jonas Gar Store.

Store je naglasio da je “priznavanje palestinske države sredstvo podrške umjerenim snagama koje gube prednost u ovom produženom i brutalnom sukobu”, prenio je TASS.

“Formalno priznanje palestinske države stupiće na snagu u utorak, 28. maja. Brojne evropske zemlje, čije vlasti isto razmišljaju, takođe će formalno priznati palestinsku državu na isti datum. Te zemlje će same objaviti svoje odluke”, dodaje se u saopštenju.

Osim norveškog i premijer Španije Pedro Sanchez saopštio je da će njegova zemlja priznati Palestinu 28. maja.

“Mi ćemo braniti palestinsku državu zbog koherentnosti. Mi branimo istu odluku u Ukrajini i Palestini”, rekao je Sančez.

Irska je danas službeno priznala palestinsku državu, saopćio je premijer te zemlje Simon Harris na konferenciji za novinare u Dablinu.

Harris je rekao da je odluka o priznavanju Palestine kao države donesena prošlog mjeseca i da Irska ovaj korak poduzima zajedno sa Španijom.

“Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da priznajemo državu Palestinu. Svako od nas će sada preduzeti sve nacionalne korake koji su neophodni da se ta odluka sprovede u djelo”, rekao je Harris.

Harris je rekao da je to važan i istorijski dan za Irsku i Palestinu.

Sličnu odluku u narednim danima trebale bi donijeti Malta i Slovenija koje su ranije u zajedničkom saopćenju najavile priznanje Palestine.

Do sada su 143 od 193 zemlje članice UN-a priznale Palestinu.

Kada je u pitanju Evropska unija, trenutno samo osam od 27 članica (Poljska, Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Češka, Slovačka, Švedska i Kipar) priznaju Palestinu kao državu. Od njih je samo Švedska priznala Palestinu kao suverenu državu 2014. godine.

EU ne priznaje Palestinu kao državu uprkos brojnim diplomatskim naporima unutar bloka.

Sve afričke države, osim Kameruna i Eritreje, priznaju Palestinu kao državu.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*