U okviru Festivala Kvirhana premijera predstave „Šta će otac reći?“

Ovogodišnji Festival kvir umjetnosti i aktivizma Kvirhana u Tuzli biti će otvoren 31.05.2024. godine u Narodnom pozorištu Tuzla predstavom „Šta će otac reći?“ autora Admira Adilovića. Ovo je prvi put da se u BiH izvodi predstava koju je napisala rodno nebinarna osoba. Tuzlanski otvoreni centar ove godine odlučio je postaknuti mlade umjetnike i umjetnice iz Tuzle i približiti problematiku sa kojom se susreću LGBTI+ osobe na drugačiji i kreativniji način.

Predstava “Šta će otac reći?” prikazuje život tradicionalno patrijarhalne bosanske porodice, gdje sin jedinac otkriva svoju romantičnu privlačnost prema drugim muškarcima. Suočavanje sa sopstvenom istinom i strahom od otkrivanja svog identiteta drugima pokazuje se kao veliki izazov za ovog mladića. Predstava prati njegov put od samoprihvatanja do autovanja drugima. Shodno tome, prikazane su dvije vrste odgovora: prihvatanje i odbijanje. Kroz izmišljene likove, predstava prikazuje stvarnost sa kojom se suočavaju LGBTIQ osobe u našoj državi.

Na interaktivan i drugačiji način ova predstava preispituje podršku, načine podrške i prihvatanje svijeta koji je ponekada izuzetno okrutan. Predstava dira i teme nasilja u porodici, mizoginije i začaranog kruga nasilja. Radnja se odvija tokom 2022. godine, u vrijeme održavanja Bh. povorke ponosa u Sarajevu.

U predstavi igraju mladi studenti i studentkinje akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, a režiju potpisuje cijeli kolektiv.

Autor: Admir Adilović; Igraju: Franko Bralo, Amer Javoraš, Sunčica Strukar; Glasove posudili_e: Aida Vehabović, Damir Altumbabić, Admir Adilović; Režija: Kolektivna

Prije početka predstave publici će se obratiti: Admir Adilović, izvršni direktor Tuzlanskog otvorenog centra i autor teksta, direktorica misije USAID-a u BiH gđa. Courtney Chubb, direktorica ureda Fondacije HBS u BiH Paola Petrić, predstavnica projekta Smart Balkans, financiranog od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, te Asja Redžić, predstavnica Grada Tuzle.

Riječ autora:

Čak i daske koje život znače bivaju obojene strahom ili mržnjom, upravo zbog toga odlučio sam se napisati predstavu koja pokazuje ralnost, iako je ona možda okrutna i drugačija od onoga u što mi želimo vjerovati. Porodica je prvi oblik zajednice koju poznajemo i ona mora biti sigurna luka za dijete bez obzira na njegov identitet. Upravo zbog toga mi je kao autoru bitno da postoje predstave koje boje daske u dugine boje i pokazuju realnost onakvu kakva ona jeste. 

U slučaju dodatnih pitanja i dodatno potrebnih informacija, gostovanja i drugo kontakt osoba je: Admir Adilović, admir@toc.ba , 062/368-485.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*