Predsjednik Kolumbije naredio otvaranje ambasade u palestinskom gradu Ramallahu

Predsjednik Kolumbije Gustavo Petro naredio je otvaranje ambasade u palestinskom gradu Ramallahu, objavio je u srijedu kolumbijski ministar vanjskih poslova Luis Gilberto Murillo.

“Predsjednik Petro je dao instrukciju da uspostavimo kolumbijsku ambasadu u Ramallahu. To je sljedeći korak koji ćemo poduzeti”, rekao je Murillo.

Najava dolazi nakon što je Vlada Kolumbije povukla svoje diplomate iz Izraela i prekinula odnose 2. maja, opisavši izraelsku ofanzivu u Gazi kao “genocid”.

Otvaranje ambasade u Palestini Petro je najavio 20. oktobra prošle godine, kada se sastao sa ambasadorima Izraela Galijem Daganom i Palestine Raoufom Almalkijem.

“Sigurni smo da će sve više zemalja priznati Palestinu, a to nije ništa protiv Izraela ili Jevreja. Ujedinjene nacije su se složile u kontekstu sporazuma iz Osla da će se stvoriti rješenje za dvije države, a ako su potrebne dvije države, Palestina mora biti priznata kao punopravna država”, rekao je kolumbijski ministar vanjskih poslova.

Otvaranje ambasade najavljeno je nakon što su Španija, Irska i Norveška objavile da će zajedno priznati Državu Palestinu 28. maja. Kolumbija je priznala Palestinu kao državu 3. augusta 2018. godine, za vrijeme Vlade Juana Manuela Santosa.

federalna.ba/AA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*