Mesić: U Srebrenici je bio školski primjer genocida

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, govorio je o važnosti usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, i njenim reperkusijama na region.

“Ja sam davno rekao da je genocid u Srebrenici bio školski primjer genocida gdje se išlo na uništenje jednog naroda i to svijet treba znati. Ima onih koji zbog svojih vlastitih interesa zaustavljaju vijest o tome šta se ustvari dogodilo. Zato je važno da UN svojom rezolucijom donese pravorijek o tome šta se dogodilo u Srebrenici – da je to genocid”, kazao je Mesić za Federalnu.

Upitan šta će usvajanje Rezolucije značiti za region, odgovara:

“Radi se o tome da u Srbiji i na još nekim prostorima priznaju da je bio veliki zločin u Srebrenici, ali ne priznaju da je genocid. Međutim, to je školski primjer genocida. I sada želi se promijeniti kvalifikacija – to se ne može zaustaviti. Upravo je važna ta Rezolucija UN-a zbog toga da prestaje više rasprava da li je bio genocid ili nije, i šta je genocid”, pojasnio je.

Poručio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ‘nema šta radikalnije napraviti ako Rezolucija bude, a bit će usvojena – on tu ne može napraviti ništa’.

“Ima onih koje uvijek ističemo kao primjer – koji misle da je moguće rascijepiti Bosnu i Hercegovinu. BiH je činjenica i tu se ne može ništa dogoditi u tom smislu. Od toga nema ništa. Ali neki zbog svojih uskih, lokalnih političkih interesa održavaju politiku koja može samo malo zbunjivati, ali ne može djelovati na opće prilike. Rezolucija će sada definitivno biti jedna poruka svima da se u Srebrenici dogodio genocid”, naglasio je Mesić.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*