Nikšić: Danas je poslana važna lekcija dijelu čovječanstva koje još ne zna razliku između dobra i zla

Premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić oglasio se povodom informacije da je Generalna skupština UN-a danas izglasala Rezoluciju “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici” kojom je 11. juli označen kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

On je ocijenio da je zbog onih koji uporno negiraju tu čunjenicu, bilo nužno usvojiti ovakvu Rezoluciju. 

“Hvala svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija koje su prepoznale značaj Rezolucije i glasale za njeno usvajanje”, istaknuo je Nikšić.

On navodi da je u Srebrenici počinjen genocid što je utvrđeno pravosnažnom presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu. Tu pravnu činjenicu ne može niko osporiti bez obzira koliko se pojedinci trudili da genocid svedu na „strašan zločin“. Strašan zločin je tragedija koja se desila prije par dana u Tuzli, nedavno u Gradačcu ili prošle godine u Beogradu, ali u Srebrenici je bio genocid, podvukao je premijer FBiH.

“Rezolucija o genocidu u Srebrenici prvenstveno je bez sumnje ljudski i civilizacijski čin. Danas je poslana važna lekcija počiniteljima, zločincima i onom dijelu čovječanstva koje još uvijek ne zna razliku između dobra i zla. Nažalost, danas smo svjedoci da se slični zločini dešavaju i u drugim dijelovima svijeta, iako iz dubine duše želim da nikada neka nova generacija ne doživi sudbinu srebreničkih žrtava”, podvukao je.

Rezolucija je stoga, kako je naglasio, snažna ljudska, moralna i politička poruka pojedincima koji bježe od odgovornosti, poruka politikama revizionizma i afirmacije zla, što može dovesti do njegovog ponavljanja. Ona je čin suštinskog i simboličnog iscjeljenja, ograda od negiranja, sjećanje.

“Srebrenica nije ničija retorika, ničije mišljenje, ničija generalizacija, interpretacija. Srebrenica nije osuda cijelog jednog naroda kako se to zlonamjerno nastoji kontinuirano predstaviti u okviru ciljane propagande. Nema kolektivne krivice, postoje samo zločin, počinitelji i njihovi nalogodavci. Srebrenica je istina koju moramo stalno naglas izgovarati, ne da bismo se vraćali u prošlost, već da bismo brinuli o budućnosti”, smatra Nikšić.

(RTV7/Klix)

Jedan komentar

  1. hiI like your writing so much share we be in contact more approximately your article on AOL I need a specialist in this area to resolve my problem Maybe that is you Looking ahead to see you

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*