Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović: Ne postoje genocidni narodi, zločinci se ne smiju kriti iza cijelih naroda

Za Radioteleviziju Bosne i Hercegovine nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u UN-u, govorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Na početku je istakao kako smatra da je Rezolucija dobar povod za katarzu u cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

“Treba se okrenuti miru i saradnji. Usvajanje rezolucije danas u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija je jedan visoko moralni i civilizacijski čin generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija. Smatram da je usvojena rezolucija jednako važna i za Ujedinjene nacije, kao i za Bosnu i Hercegovinu.”

Bećirović je naglasio kako nema nikakvog razloga za bilo kakvu euforiju.

“Trebamo se ponašati odgovorno i dostojanstveno, u ovom momentu u mojim mislima su prije svega žrtve genocida i njihove porodice, posebno majke Srebrnice koje se decenijama bore za istinu, mnoge od njih su, nažalost preselile na drugi, bolji svijet I nisu dočekale usvajanje ove rezolucije generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, tako da je ovo mali djelić pravde.”

Poslije današnjeg glasanja niko više ne treba imati nikakve dileme, najviši međunarodni sudovi su presudili da je u i oko Srebrenice počinjen genocid nad Bošnjacima, rekao je on.

“Danas je to usvojeno i od strane Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija. Dakle, umjesto manipulacija i obmana, danas je Generalna Skupština Ujedinjenih Nacija podržala utvrđene pravne činjenice i jačala za ono što i piše u ovoj rezoluciji, za jačanje kulture, mira i ohrabrivanje pravde, za proces pomirenja u regiji, za institucionalnu zaštitu nasljeđa sudova Ujedinjenih Nacija.”

Bećirović. je kazao kako je Generalna skupština danas glasala protiv politike glorificiranja ratnih zločinaca, ali s druge strane je glasala za prevenciju genocida.

“Ovo je historijski dan za državu Bosnu i Hercegovinu, ali i za cijelo čovječanstvo.”

Podvukao je da ne postoji genocidni narod.

“Također želim vrlo jasno reći da ne postoje genocidni narodi. Ratni zločinci se ne smiju skrivati iza cijelih naroda. Zato je ova rezolucija velika šansa za katarzu i civilizacijsko raščišćavanje s onima koji su odgovorni za počinjeni genocid.

Poručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da otvore novu stranicu u odnosima dvije zemlje.

“Naša je obaveza da svi zajedno radimo na tome da gradimo mir i prosperitet, mislim da i Bosna i Hercegovina i Srbija imaju puno politikanata, treba nam više državnika, zato je moja poruka i predsjedniku susjedne Srbije da otvorimo novu stranicu u odnosima između naših država i da 21. stoljeće proglasimo stoljećem mira na zapadnom Balkanu.”

Reagovao je i na najave i ponude iz Republike Srpske o mirnom razdruživanju.

“To su najobičnije gluposti. Slobodan Milošević je imao hiljadu puta veću vojnu i drugu silu nego što ima, recimo predsjednik entiteta RS, i nije uspio da razori državu Bosnu i Hercegovinu. Ogromna većina građana Bosne i Hercegovine voli svoju državu i braniće državu Bosnu i Hercegovinu u skladu s međunarodnim I domaćim pravom, sa nama su saveznici Bosne i Hercegovine, zato ne treba davati takve izjave, treba se odgovorno i racionalno ponašati, ne treba negirati presude sudova Ujedinjenih Nacija i treba se okrenuti budućnosti.” 

(RTv7/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*