U Tuzli sastanak Nadzornog tijela za praćenje Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina

Tematski sastanak Nadzornog tijela za praćenje provođenja Strategije Bosne i Hercegovine za rad na predmetima ratnih zločina, na kome će biti riječi o uplati druge tranše finansijskih sredstava za procesuiranje predmeta ratnih zločina sudovima i tužilaštvima iz Projekta IPA 2012./2013., bit će održan danas u Tuzli.

Evropska unija obavijestila je ranije ovo nadzorno tijelo da druga tranša sredstava sudovima i tužilaštvima, korisnicima ovog projekta, neće biti uplaćena dok ne bude usvojena Strategija reforme sektora pravde u Bosni i Hercegovini za period 2014.-2018.

Zbog novonastale situacije, sudovi i tužilaštva nisu u mogućnosti da isplate plate sudijama, tužiocima i stručnom osoblju zaposlenom u okviru projekta, kao ni da osiguraju potrebna materijalna sredstva, što je ugrozilo dalji proces rješavanja predmeta ratnih zločina i provođenje Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Na sastanku će učestvovati članovi Nadzornog tijela za praćenje provođenja Strategije Bosne i Hercegovine za rad na predmetima ratnih zločina, rukovodioci pravosudnih institucija korisnika ovog projekta, predstavnici institucija nadležnih za usvajanje Strategije reforme sektora pravde, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija.

Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina je stručno tijelo osnovano 2009. godine odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje kontinuirano prati efikasnost i kvalitet provođenja mjera iz Strategije za rad na predmetima ratnih zločina s ciljem procjene ostvarenih rezultata u odnosu na očekivane.

Nadzorno tijelo, u skladu sa memorandumom o razumijevanju potpisanim sa Evropskom unijom, nadzire i prati napredak sudova i tužilaštava u ispunjavanju ciljeva postavljenih na procesuiranju predmeta ratnih zločina u okviru gore navedenog projekta finansiranog od Evropske unije.

(BHTV/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*