Slovenija pokrenula procedure za priznavanje Palestine

Želim da slovenačka vlada naredne sedmice skupi hrabrost i krene putem Norveške, Španije i Irske, rekla je predsjednica Slovenija Nataša Pirc Musar.

– Slovenija je pokrenula procedure za priznavanje Palestine, ali treba nam više odlučnosti. U Vijeću sigurnosti UN-a zagovaramo rješenje dvije države, a to rješenje se ne može postići bez priznanja Palestine. Zato se nadam da će sljedeće sedmice slovenačka vlada skupiti hrabrost i krenuti putem Norveške, Španije i Irske, poručila je ona.

– Ubijanje civila u Gazi, nepoštivanje humanitarnog prava i osnovnih ljudskih prava moraju se okončati. Ovo su napadi na našu zajedničku ljudskost, dodala je Pirc Musar.

Podsjetimo, Španija, Irska i Norveška su ove sedmice objavile priznanje Palestine. U grupi sa Španijom i Irskom bila je i Slovenija, ali je vlada Roberta Goloba odlučila da priznavanje Palestine veže uz određene uslove, piše Delo.si.

Za razliku od kabineta premijera, ministarka vanjskih poslova Tanja Fajon ne vidi razlog za odgađanje priznanja Palestine. Kako je rekla prije sjednice Vlade u četvrtak, odluka je spremna i Vlada je može usvojiti u bilo kojem trenutku. Prema proceduri priznavanja koja se primjenjuje u Sloveniji, konačnu odluku donosi Narodna skupština, gdje se ne očekuju problemi, jer zastupnici koalicije podržavaju priznanje.

Vlada je na sastanku u četvrtak interno raspravljala o priznanju Palestine, ali o tome nije donijela nikakve odluke, objasnio je nakon sastanka potpredsjednik Vlade Matej Arčon. Kako je istakao, sve aktivnosti idu u pravcu prepoznavanja, ali vremenski okvir ostaje nedefinisan. “To može da se desi sljedeće ili za dvije sedmice, u skladu sa strategijom koju smo postavili”, objasnio je on, prenosi STA.

Pritom je ponovio stav Vlade da želi da se više zemalja uključi u proces priznavanja, te podsjetio da je slovenačka vlada započela proces priznavanja Palestine prije Irske, Španije i Norveške, ali da je, za razliku od spomenute trojke, ima ovdje, parlament ima posljednju riječ.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*