Nakon Amerikanaca oglasili se i Britanci: RS ne može postojati van BiH

Iz ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini oglasili su se o prijetnjama Vlade RS da provede „mirno razdruživanje“ od Bosne i Hercegovine.

Izjavu ambasade Velike Britanije prenosimo u cijelosti:

“Skore prijetnje Vlade Republike Srpske da provede „mirno razdruživanje” od Bosne i Hercegovine, ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netačnim pretpostavkama:

Nije tačno da je Republika Srpska ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna. Republika Srpska je legitimni i integralni dio BiH. Nije tačno da se Republika Srpska može odcijepiti od BiH, niti da može postojati van države.

Republika Srpska postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njeno postojanje je rezultat, i garantovano u sklopu, Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nije tačno da aktivnosti g. Dodika na bilo koji način štite Republiku Srpsku niti građane koji tamo žive.

Predsjednik Republike Srpske dobro poznaje pravne činjenice. Pokušaj kontrole bilo kog stanovništva putem straha i podjela je pogrešan. Nije tačno da politika u BiH treba da bude ovakva. Postoje ljudi koji žele da budu lideri putem saradnje i dijaloga. Mi ohrabrujemo sve lidere da se odupru ovim lažnim narativima i da preusmjere fokus na zajedničko djelovanje sa ciljem bolje budućnosti za sve. “

Podsjetimo, iz ambasade SAD su poručili da je “secesija RS opasno, neodgovorno, antidaytonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku, te su dodali da:

“Gospodin Dodik i Vlada RS pokušali su objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem. Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili “razdruživanje” RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS.

Aktivnosti gospodina Dodika izlažu riziku budućnost unutar euro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele. Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju.”

(Vijesti.ba)

Jedan komentar

  1. Nice blog here Also your site loads up very fast What host are you using Can I get your affiliate link to your host I wish my site loaded up as quickly as yours lol

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*