Bh. meteorolog objavio kakvo nas ljeto očekuje: “Dosta rizičnih situacija u pogledu svih hazarda koje smo iskusili u prošlosti”

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine Bakir Krajinović je objavio kakve nas vremenske prilike očekuju u ljetnim mjesecima pred nama.

Krajinović je prvo objavio o broju ukupnih padavina do danas te šta nas u pogledu padavina očekuje u narednim periodu.

“Ukupne padavine od početka 2024. godine do danas na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine je manja od prosjeka. To odstupanje najveće je na sjeveroistoku zemlje gdje je palo svega 60% u odnosu na prosjek. U ostalim krajevima palo je između 70 i 85% u odnosu na prosjek 1991-2020. godina. Na priloženom grafikonu odstupanja su data po stanicama. Kako stvari stoje i tokom tri ljetna mjeseca očekuje nas manje padavina u odnosu na referentne vrijednosti, i to na jugu i jugozapadu do 50% u ostalim krajevima do 75%. Biće ovo izazovna godina u pogledu vodnog bilansa”, napisao je on.

Podsjetio je na vremenske prilike za ljetni period koje su ranije objavljene.

“Uz informacije koje ukazuju da će sva tri mjeseca biti toplija od prosjeka očekivati je i dosta rizičnih situacija u pogledu svih hazarda koje smo iskusili u prošlosti”, naveo je.

I poznati bh. meteorolog Nedim Sladić je ranije govorio o vremenskim prilikama u ljetnom periodu.

– Što se tiče prognoze vremena za nadolazeće ljeto, postoji određeni konsenzus na numeričkim prognozama. Cijeli skup modela Copernicus službe za klimatske promjene (C3S) ukazuje na to da bi ljeto 2024. godine u većem dijelu regije, bilo toplije do znatno toplije u odnosu na klimatološki period 1991.-2020. No, unatoč toplijoj sezoni, to ne znači da neće biti povremenih kraćih hladnijih perioda. No, u cjelini veći dio ljeta bi trebao biti topliji od prosjeka, a toplinom bi se posebno isticali juli i posebno august. Dakle, prema sadašnjim pokazateljima drugi dio ljeta bi bio još topliji od prvoga. Kako budemo išli prema drugom dijelu ljeta, jači su signali za sušnije razdoblje – kazao je tada Sladić.

N1


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*