Elmedin Konaković: “Niko nikad nije odgovarao za masakr počinjen na Kapiji u Tuzli”

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković obratio se javnosti povodom tužne godišnjice od ubistva 71 mlade osobe na Kapiji u Tuzli. Podsjećajući na ovaj stravičan događaj, Konaković je istakao da je prosječna dob ubijenih bila samo 21 godina, dok je najmlađa žrtva bio dvoipogodišnji Sandro Kalesić.

U svom obraćanju, ministar je izrazio frustraciju zbog nedostatka pravde za ovaj masakr, ističući da niko nije odgovarao za zločin. Posebno je naglasio da je presuđeni ratni zločinac Novak Đukić pod zaštitom vlasti u Srbiji i nedostupan našem pravosuđu te da niko iz artiljerijskog voda koji je ispalio granate po njegovom nalogu nikada nije odgovarao.

Prosječna dob ubijenih u masakru na Kapiji u Tuzli bila je 21 godina, a najmlađa žrtva je dvoipogodišnji Sandro Kalesić. Za ovaj strašni masakr niko nije odgovarao jer je presuđeni ratni zločinac novak đukić pod zaštitom vlasti u Srbiji i nije dostupan našem pravosuđu.

Niko iz artiljerijskog voda koji je ispalio granate po nalogu đukića nikad nije odgovarao.
Srbija čije smo pravo lice gledali ovih dana prilikom donošenja Rezolucije o počinjenom genocidu u Srebrenici utočište i zaštitu pruža ovom i mnogim drugim ratnim zločincima, utočište pruža i onima koji ratne zločince veličaju.

Danas se na ulicama Beograda sretnu novak đukić i dvije studentice koje su zbog veličanja ratnih zločinaca nagrađene stipendijom i studiraju na beogradskim fakultetima. Davalac stipendije Aleksandar Vulin nagrađen je ministarskom pozicijom u Vladi Srbije. Zato i danas dok se sjećamo ubijene mladosti Tuzle obećavamo borbu za pravdu i istinu sve dok srce kuca i dok dišemo.

Zbog tuzlanske mladosti, zbog žrtava genocida Srebrenice, zbog ubijene djece Sarajeva, zbog ubijene djece Prijedora, zbog sve naše ubijene djece, zbog Višegrada, Foče, Bratunca, Vlasenice, zbog svih mjesta stradanja, zbog svih žrtava agresije na našu zemlju. Tuzlanska Kapija”, npisao je Elmedin Konaković na svom Facebook profilu. 

(RTV7/Radio Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*