Ferhadija 32 godine nakon masakra: Ubijeni su u redu za hljeb

Na današnji dan prije 32 godine pripadnici Vojske RS počinili jedan od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva – Masakr u ulici Vase Miskina, današnjoj Ferhadiji.

Srpske snage su ispalile tri minobacačke granate iz pravca Borija i usmrtile 26, a ranile 108 građana Sarajeva.

Šta se dešavalo uoči masakra

Dan prije masakra u Sarajevu je boravio ruski ministar vanjskih poslova Andrei Kozirev i dogovorena je, pored ostalog, obustava vatre. U skladu s ovim dogovorom, 27. maja 1992. godine u 6 sati ujutro trebalo je stupiti na snagu primirje, te su građani Sarajeva bili “ohrabreni” stati u red za hljeb, koji je u jednu prodavnicu u ulici dopremljen oko 9 sati, a ubrzo su u blizini dostavljeni i mliječni proizvodi. Dok je trajala podjela hljeba, u 9.55 sati, na ovu lokaciju ispaljene su granate. Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. godine do 1995. godine.

Nisu poginuli, ubijeni su

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, danas je obilježena 32. godišnjica masakra u Ferhadiji. Tim povodom građanima okupljenim na Ferhadiji danas se obratio premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

Uk je naglasio da su na tom mjestu prije 32 godine sugrađani bili u redu za hljeb, a da se tada desio težak zločin gdje je ubijeno 26 osoba.

“Građani su na ovom mjestu bili da prežive, te su čekali u redu za hranu, a onda su ubijeni i to nije bilo slučajno. Važno je naglasiti da oni nisu poginuli, oni su ubijeni”, kazao je Uk.

Dodao je da su poslije ovog zločina uslijedili i drugi zločini koje Sarajlije ne smiju zaboraviti.

“Građani su tada bili su izloženi velikim patnjama, bili su gladni i žedni, a mučno su ubijeni, o čega je na kraju ubijeno 1601 dijete”, naveo je.

Poručio je da neprijateljska artiljerija nije birala spol, vjeroispoivijest, godine…

“No, bez obzira na prošlost, moramo istrajati na idejama na kojim BiH mora opstati, a to je suživot, tolerancija…”, istakao je, između ostalog, Uk.

Poručio je da pravda mora biti zadovoljena i da svi počinioco moraju biti kažnjeni.

“Nikada nećemo zaboraviti Ferahdiju i ostale zločine. Vidimo da danas sud u Haagu ima ponovo puno posla zbog dešavanja u Ukrajini i Palestini. Zbog toga na nama je da ne zaboravio i da se borimo za pravdu”, zaključio je.

Podsjećamo na ovom mjestu, prije 32 godine, ubijeni su:

– Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Ovaj masakr jedan je od 230 primjera masovnog ubijanja civila u vrijeme opsade Sarajeva. Za ovaj zločin niko nije sudski procesuiran.

Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete, a više od 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno. Procjenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na Sarajevo za vrijeme opsade. Na grad je sa položaja Vojske RS dnevno u prosijeku ispaljivano 329 granata.

(Vijesti.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*