Nove tužbe zbog ubistava novinara u Gazi, teška 24h u Rafahu

Reporteri bez granica, grupa za medijska prava, poznata i kao RSF, kaže da njena nova tužba predočena Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), opisuje osam novih slučajeva palestinskih novinara ubijenih “u toku svog rada” između 20. decembra i 20. maja, i jedan slučaj novinara koji je ranjen.

Među njima su novinari Mustafa Turaja i Hamza al-Dahdouh, koji su ubijeni u izraelskom napadu dronom na njihovo vozilo 7. januara, saopćila je grupa.

RSF je pozvao tužioca ICC-a da istraži ubistvo više od 100 novinara od strane Izraela od oktobra.

Antoan Bernar, direktor RSF-a za zastupanje i pomoć, rekao je da će organizacija nastaviti raditi na tome da odgovorne za ubistvo novinara pozove na odgovornost “u znak solidarnosti s novinarima u Gazi”.

Rođaci i kolege novinara Al-Kuds TV-a Cebra Abu Hedrusa, koji je poginuo u izraelskom napadu na izbjeglički kamp Nuseirat, prisustvuju njegovoj sahrani u Deir el-Balahu 30. decembra 2023.

Posljednja dešavanja:

  • Izraelske snage bombardovale kamp u kojem se nalaze raseljene osobe u sigurnoj zoni u Rafahu, ubivši najmanje 40 Palestinaca, prema podacima zvaničnika. Među brojnim žrtvama bile su žene i djeca.
  • Napad na područje Tal as-Sultan uslijedio je nakon što su izraelske snage u posljednja 24 sata bombardovale skloništa u kojima se nalaze raseljeni Palestinci u različitim područjima, uključujući Jabaliju, Nuseirat i grad Gazu, ubivši najmanje 160 drugih, prema izvještajima palestinskih zvaničnika.
    • Izraelska vojska je potvrdila napad, rekavši da su gađali Hamasove borce, koristeći “precizno oružje”. Vojska ističe da su civili povrijeđeni u trenutku kada je izbio požar i kako je incident pod istragom.
  • Najmanje 35.984 Palestinca su ubijena, a 80.643 ranjena u izraelskom ratu protiv Gaze od 7. oktobra. Broj poginulih u Izraelu u napadu Hamasa tog datuma je 1.139, a deseci ljudi su još zarobljeni.
  • BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*