Nakon napada na Rafah: Više od 40 ubijenih, preko 200 ranjenih

Broj poginulih u izraelskom zračnom napadu na kamp za raseljene u Rafahu popeo se na 45, uključujući preko 200 ranjenih, prema palestinskom ministarstvu zdravlja u Gazi.

Ministarstvo je saopćilo da je u sedam izraelskih napada poginulo 66 ljudi širom pojasa u posljednja 24 sata.

Navodi se da je od 7. oktobra ukupno ubijeno 36.050 ljudi, a povrijeđeno 81.026 ljudi.

Podsjetimo, u jutrošnjem izraelskom napadu na kamp za izbjeglice u Rafah, vlasti i medicinari kažu da je napad pogodio kamp za izbjeglice koji je Izrael odredio kao “sigurnu zonu”.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da je bombardiranje pogodilo kompleks militanata u tom području, pri čemu su poginula dva visoka zvaničnika Hamasa.

Video snimci koji se dijele na društvenim mrežama pokazuju veliki požar na mjestu, koji uključuje i veliki kontejner koji se koristio kao sklonište za desetine porodica, okružen stotinama šatora.

Ljekari bez granica, izrazili su užas nakon izraelskog zračnog napada u Rafi. MSF je u saopćenju naveo da napad “još jednom pokazuje da nigdje nije sigurno”.

Humanitarna grupa je ponovila svoj poziv na hitan i kontinuiran prekid vatre u Gazi.

Glasnogovornik predsjedništva Palestinske uprave opisao je incident kao “masakr” i pozvao međunarodnu zajednicu da odmah intervenira protiv onoga što je nazvao zločinima protiv palestinskog naroda.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*