Napravljen značajan korak ka početku izgradnje tunela Prenj, radovi bi trebali početi krajem ove godine

Potpisan je ugovor na osnovu kojeg će preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (AC FBiH) od Evropske unije dobiti grant od tri miliona eura za pripremu, nabavku i implementaciju ugovora za izgradnju tunela Prenj kao dionice Koridora 5C.V.d. direktora AC FBiH Denis Lasić je napomenuo da je ovo jedan u nizu grant sredstava EU za cestogradnju u Bosni i Hercegovini. Napomenuo je i na to da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) glavni finansijer izgradnje spomenutog tunela.

Nada se da će ugovor za izgradnju tunela biti sklopljen u novembru i da će njegova izgradnja početi krajem ove godine. Kako je konstatovao Lasić, ugovaranjem tunela Prenj manje-više riješit će se najzahtjevniji dio Koridora 5C.

Direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini Manuella Naessl je podsjetila da je jako važna tehnička pomoć za pripremu samog projekta i da se brzo krene u njegovu primjenu.

“Pokrit će se društveni i okolišni aspekti kako bi izgradnja ovog tunela bila prema najvišim standardima”, dodaje Naessl.

Stefano Ellero iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini je izjavio da je tunel Prenj nedostajuća poveznica od Budimpešte do Luke Ploče preko Koridora 5C. Podsjetili su da je EU do sada osigurala skoro 900 miliona eura nepovratnih sredstava za izgradnju autoputeva u Bosni i Hercegovini.

O tunelu Prenj

Iz AC FBiH su ranije ukazali da će tunel Prenj sa svojih skoro 11 kilometara biti tehnički najzahtjevnija i jedna od najkompleksnijih građevina u historiji bh. građevinarstva. Njegova izgradnja s pristupnim dionicama koštat će čak 800 miliona KM i trebala bi trajati šest godina. Bit će na dionici Koridora 5C između Konjica i Mostara kao najduži tunel na Koridoru, deveti najduži tunel u Evropi i 30. najduži tunel u svijetu.

O ostalim dionicama

Kada je riječ o izgradnji ostalih dionica Koridora 5C, v.d. direktora AC FBiH Lasić je izjavio da bi uskoro trebali biti sklopljeni ugovori za izgradnju dionica Mostar jug – tunel Kvanj i Zenica – Poprikuše.

“Time ćemo ugovoriti sve od Bradine, preko Sarajeva do Odžaka, tj. do rijeke Save. To je što se tiče sjevernog dijela Koridora 5C. Ljeto sljedeće godine je vrijeme kada želimo spojiti Sarajevo sa sjevernim dijelom Koridora”, naglasio je.

Istakao je da je sanirano napuknuće na mostu Počitelj kao još jednoj dionici Koridora 5C, da su u toku završni radovi na ovom mostu i da je cilj da ovaj most u ljeto ove godine bude pušten u saobraćaj. Kako je kazao Lasić, izgradnjom mosta Počitelj dobit će se dodatnih 11 kilometara Koridora 5C. Očekuje da će do 2030. biti u potpunosti završena izgradnja Koridora 5C.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*