Suljagić: Pokušavaju ušutkati one koji se zalažu za očuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se nakon što je u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) dao izjavu kao osumnjičeni za krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, poručivši da je jasno da tužilaštvo pokušava ušutkati one koji se zalažu za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se dogodili u Srebrenici i cijeloj BiH.

“Kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica, duboko sam uznemiren neopravdanim ispitivanjem s kojim sam se jutros suočio od strane bh. državne policije. Nečuveno je da sam podvrgnut neutemeljenim optužbama za poticanje mržnje, posebno kada je očito da je pravi cilj kriminalizirati obilježavanje sjećanja na Srebrenicu i genocid u BiH. Jasno je da tužilaštvo pokušava ušutkati nas koji se zalažemo za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se dogodili u Srebrenici i cijeloj Bosni”, objavio je Suljagić na društvenoj mreži Iks. 

Ocjenjuje kako ovaj “očiti napad na naše napore da se prisjećamo i poštujemo žrtve nije samo napad na našu slobodu govora, već i namjerno iskrivljavanje historijske istine”.

“Ovakvim postupcima podriva se sama suština pravde i neophodno je razotkriti i oduprijeti se svakom pokušaju zataškavanja istine o Srebrenici i genocidu u BiH. Ne možemo dopustiti da se sjećanje na nevino izgubljene živote iskrivljuje ili manipulira radi političke dobiti”, naveo je Suljagić. 

Pozvao je međunarodnu zajednicu da mu se pridruži u osudi “nečuvenih pokušaja ušutkavanja onih koji žele obilježavati sjećanje na žrtve i tražiti pravdu za počinjena zlodjela”.

“Naša odlučnost da podržimo sjećanje na žrtve i osiguramo da se takvi zločini nikad ne zaborave mora ostati nepokolebljiva, unatoč takvim nepravednim izazovima”, zaključio je Suljagić. 

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*