Protest radnika BHRT-a Nećemo više moliti, tražimo svoje pravo na dostojanstven rad

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u BHRT-u saopštili su kako će, ukoliko današnji protest ne bude dao željeni rezultat, poduzeti korake ka organizovanju generalnog štrajka, u skladu sa zakonskim procedurama.

Radnicima naše kuće, koji platu nisu dobili već 50 dana, godinama nisu uplaćeni porezi, penzioneri ne mogu ostvariti svoja prava, a zaposlenima je ugrožena egzistencija i pravo na dostojanstven rad. 

Podrška predstavnika vlasti ostala je deklarativna, a brojna obećanja kako će pomoći rješavanje pitanja ekonomskog opstanka BHRT-a ostala su neostvarena.

Na današnjem protestu upozorenja radnicima su podršku uputile brojne organizacije i kolege iz drugih sindikata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ponudio je pomoć prilikom organizovanja eventualnih budućih protesta , ne u zgradi RTV doma, već ispred Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo, novac prikupljen od RTV takse u Federaciji BiH i dalje stoji zaleđen na računu “Elektroprivrede BiH”, jer nema dogovora o pravednoj raspodjeli sredstava između menadžmenta BHRT-a i Federalne televizije. U međuvremenu, političari obećavaju, ali odgovornost ne preuzimaju.
 
BHRT je od juče ukinuo 15 emisija iz svog programa, a neke su i skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*