MO BiH pojačava saradnju sa NATO-om u upravljanju i zaštiti zračnog prostora

Memorandum o razumijevanju između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu (SHAPE) i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske vezano za projekat Razmjene situacijske slike u zračnom prostoru (ASDE) potpisan je 24. maja 2024. godine, u sjedištu NATO-a u Briselu.

U ime ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza, Memorandum o razumijevanju potpisao je brigadir Edin Fako, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojni predstavnik BiH pri Evropskoj uniji.

Projekat ASDE je razvijen kao zajednički koordinacijski alat za razmjenu informacija u zračnom prostoru između članica NATO i partnerskih zemalja. ASDE program integrira radarske informacije kako bi korisniku pružio cjelovit prikaz situacije u zračnom prostoru, te sadrži niz funkcionalnosti i alata za saradnju, čime je omogućena efikasna koordinacija između povezanih sistema.

Ministarstvo odbrane R. Hrvatske će putem svog kontrolno-dojavnog centra – CRC Podvornica, podijeliti neklasifikovanu NATO sliku zračnog prostora sa Operativnim centrom za komandovanje i kontrolu u institucijama BiH (OCK2IOBiH) i jedinicom zračnog osmatranja i javljanja Oružanih snaga BiH.

U proteklom periodu, Ministarstvo odbrane je putem Vojnog dijela Misije BiH pri NATO ostvarilo usku saradnju sa Vrhovnom komandom savezničkih snaga za Evropu (SHAPE) i Ministarstvom odbrane Republike Hrvatske, pripremilo zajednički tekst Memoranduma i stvorilo uslove za izradu Tehničkog sporazuma, kojim se precizno definiraju tehnički elementi neophodni za uspješnu implementaciju projekta.

Implementacija projekta ASDE predstavlja snažan primjer podrške NATO saveza Bosni Hercegovini u oblasti upravljanja i zaštite zračnog prostora te dodatno približava Bosnu i Hercegovinu porodici NATO zemalja, navodi se na stranici Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*