Barbarez: Termin je nezahvalan, a igračima ću objasniti šta sam zamislio

Novi selektor fudbalske reprezentacije BiH Sergej Barbarez danas je okupio fudbalere na Ilidži, gdje će startati sa pripremama za predstojeće prijateljske utakmice protiv Engleske i Italije.

Tim povodom Barbarez je danas održao i kratku konferenciju za medije, gdje je prokomentarisao to što se njegov prvobitni spisak umnogome razlikuje od konačnog spiska fudbalera na koje će moći računati na predstojećim utakmicama.

“Šta je tu je, tako je to. Junski termin je malo nezahvalan, nisam ni ja kao igrač bio pobornik toga. Imamo osam-devet igrača koji nam fale sa tog prvog spiska, to nam ne ide u prilog, ali idemo dalje. Ne želimo da neko stekne osjećaj da je ovdje jer je neko otkazao, nego jer mi želimo da bude tu”, rekao je Barbarez, te nastavio:

“Pokušat ćemo vratiti kult reprezentacije i ponos koji smo nekada imali. To nam je plan A, a naravno da nam je u cilju i rezultat. Za ove dvije utakmice ga nećemo uzimati za prioritet, ali nam je ipak bitan”.
“On neće igrati, završio je sezonu. Obnovio je povredu i to u finalu Evropske lige. Nije on bio spreman ni prije toga, ali razumijem trenera Atalante koji ga je malo forsirao tu. Ipak je finale”.

O taktičkim planovima, Barbarez je rekao:

“Mi imamo našu ideju i zastupat ćemo je do kraja, ali u ovom terminu nećemo forsirati ništa. Igračima će biti objašnjeno šta smo zamislili, ali nije to ništa novo što igrači nisu već čuli”.

Selektor BiH je dobio i pitanje o Davidu Vukoviću, koji je naknadno odbio poziv u reprezentaciju BiH iz privatnih razloga.

“Ubuduće ću samo komentarisati igrače koji su ovdje. Da li je priča oko reprezentacije za njega završena, to morate pitati njega. Mi smo tu stranicu zatvorili, a šta će budućnost donijeti, ko zna. On je mlad momak, zaslužuje pažnju, ali to je njegova odluka koju mi prihvatamo”.

Barbarez je dodao da mu je želja da se navijači vrate na tribine, i da ih očekuje u velikom broju na utakmicama koje će BiH igrati u narednom periodu.

“To su stvari koje idu uz jednu reprezentaciju. Naša je velika stvar što imamo toliku dijasporu i to će sigurno igrati ulogu u ovim predstojećim utakmicama koje igramo u gostima. Ja sam tu podršku kao igrač doživio, nadam se da će i ovi današnji igrači”.

Prisutnim se obratio i golman bh. reprezentacije Nikola Vasilj.

“Godi i drago mi je što sam tu. Pritisak je nešto s čim se cijelu karijeru moramo nositi, ali je bitan izazov za mene. Osjeti se posebna atmosfera i pozitivno ozračje, napokon. Treba vremena jer vidimo koliko ima novih igrača, novi je i stručni štab, mnogo novih ljudi… Treba nam dati malo vremena”, rekao je Vasilj, te dodao:

“Ove dvije utakmice su velika motivacija za sve nas. Očekujem od svih nas da pokažemo zajedništvo, da pokažemo da možemo i da damo sto posto od sebe, ko god bude igrao”.

(Vijesti.ba)



Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*