Savjetnik premijera Izraela: Rat u Gazi će trajati još sedam mjeseci

Rat u Gazi se neće završiti ove godine i nastaviće se do početka 2025. godine, izjavio je danas Tzachi Hanegbi, savjetnik za nacionalnu bezbjednost premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

Hanegbi je za izraelski javni servis KAN rekao da se očekuje da će rat trajati još sedam mjeseci.

Rekao je da izraelska vojska “sada kontroliše 75 posto koridora Philadelphia, te dodao kako vjeruje da će s vremenom kontrolisati cijeli koridor.

“Zajedno s Egipćanima, moramo osigurati da se spriječi krijumčarenje oružja iz Egipta u Gazu”, rekao je Hanegbi.

Izrael je jučer proširio kopnenu ofanzivu na Rafah, sa tenkovima koji su stigli do centra grada.

Trenutna proširenja izraelskog napada na grad čini izraelsku vojsku blizu potpunoj kontroli graničnog područja između Gaze i Egipta, poznatog kao koridor Philadelphia, demilitarizovane tampon zone koja se proteže duž granice Gaze i Egipta.

Prije početka izraelske vojne operacije u Rafahu 6. maja, ovaj grad je bio dom za više 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su pobjegli iz svojih domova u Pojasu Gaze zbog izraelskog napada koji je počeo 7. oktobra prošle godine, nakon napada Hamasa.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, Izrael je od tada ubio najmanje 36.170 Palestinaca, uglavnom žena i djece, dok je ranjeno više od 81.400 osoba.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*