Ustavni sud BiH donio privremene mjere u slučajevima korištenja državne imovine u Varešu i na Jahorini

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je zahtjev za donošenje privremene mjere u predmetu, u kojem je podnosilac zahtjeva Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zatražio ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno korištenja državne imovine u Varešu. 

Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage osporenu odluku Vlade Federacije BiH do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu.

Ustavni sud je također usvojio zahtjev za donošenje privremene mjere u predmetu, u kojem je podnosilac zahtjeva (13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine) podnio zahtjev za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska zbog donošenja Odluke o načinu i uvjetima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom. 

Odlukom o privremenoj mjeri privremeno je obustavljena primjena osporene odluke do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu, saopćeno je iz Suda.

RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet osporenog Zakona o nepokretnoj imovini

Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet osporenog Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti jer je to, u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine, utvrdio je Ustavni sud BiH.

Ustavni sud je odluku donio po zahtjevu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića, 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i pet delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti ovog Zakona.

Marin Vukoja preuzeo dužnost, Seada Palavrić nova predsjednica Suda

Na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH novoizabrani sudija Marin Vukoja položio je zakletvu i time preuzeo dužnost.

Na sjednici je, kako je saopćeno, odlučivano o veoma značajnim pitanjima u vezi s daljnjim funkcioniranjem Ustavnog suda, kao i o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama.

Radi daljnjeg nesmetanog funkcioniranja, usvojena je Odluka o dopuni Pravila Ustavnog suda BiH. Time je regulisano da sudija kojem prestaje mandat zbog starosne dobi, u slučaju da do dana prestanka njegovog mandata nije izabran novi sudija, nastavlja sudijsku dužnost dok ne bude imenovan novi sudija odnosno dok on ne preuzme dužnost.

Navedenu odluku Ustavni sud je donio imajući u vidu mišljenje Venecijanske komisije od 18. marta 2024. godine, koja je između ostalog navela da dozvoljavanje postojećim sudijama da služe i nakon navršenih 70 godina života, sve do imenovanja novih sudija, ne bi bilo suprotno članu VI/1.c) Ustava Bosne i Hercegovine te  bi u slučaju da mandat postojećim sudijama bude produžen, rad Ustavnog suda bio u skladu s Ustavom i shodno tome legitiman. Uzevši u obzir status Pravila Ustavnog suda u hijerarhiji normi, takva mogućnost bi mogla i morala biti predviđena u Pravilima, navela je Venecijanska komisija.

Ustavni sud je na navedenoj plenarnoj sjednici izabrao novu predsjednicu i potpredsjednike budući da je mandat sadašnje predsjednice Valerije Galić i potpredsjednika Mirsada Ćemana i Helen Keller okončan. Nova predsjednica je Seada Palavrić čiji mandat počinje 1. juna 2024. godine. Za potpredsjednike Ustavnog suda izabrane su Valerija Galić i Angelika Nußberger, čiji mandat počinje također 1. juna 2024. 

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*