Tuzla: Jedan od najvećih festivala klasične glazbe “Franjo Bosanac” u srijedu otvara svoja vrata

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli priređuju i ove godine Festival klasične glazbe “Franjo Bosanac” koji se održava po drugi put. Festival će svečano započeti u srijedu 5. lipnja u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” u 19, 00 sati koncertom istaknutog glazbenog umjetnika na harmonici Azmira Halilovića i studenata harmonike Muzičke akademije u Sarajevu, Damira Vreve, Armina Džafića, Anesa Čolaka i Hazima Mehmedića.“Sudjelovanje na II. Festivalu klasične glazbe “Franjo Bosanac” u Tuzli izuzetno mi je važno iz više razloga. Tuzla je grad s bogatom kulturnom tradicijom i izuzetnim entuzijazmom za klasičnu glazbu. Biti dio festivala koji nosi ime tako značajnog kompozitora kao što je Franjo Bosanac predstavlja veliku čast i odgovornost”, kaže za Hrvatski glasnik Azmir Halilović koji smatra da je Tuzla poznata po svojoj toploj i gostoprimljivoj publici u što se uvjerio prošle godine na solističkom koncertu koji je također organizirao HKD Napredak.“Što se tiče repertoara, pripremili smo program koji obuhvaća djela najvažnijih kompozitora za harmoniku kao što su F. Angelis, V. Semyonov, G. Hermosa, B. Precz, A. Nagaev. Na repertoaru je također djelo hrvatskog kompozitora I. Josipovića, kao i italijanskog akordeoniste i kompozitora savremene akordeonističke muzike C. Jacomuccija.  Da je harmonika instrument na kojem se veoma dobro mogu izvesti i djela za klavir publika će moći čuti kroz djelo S. Prokofieva. Za sami kraj publika će se moći opustiti uz zabavni “Happy band” poljskog kompozitora M. Galazyna”, govori ovaj mladi umjetnik opisujući nam program koncerta na prvoj večeri Festivala klasične glazbe “Franjo Bosanac” u Tuzli.Ovaj koncert je zaista poseban jer će harmonika, instrument koji često nije u prvom planu u klasičnoj glazbi, biti u središtu pozornosti. Studenti Muzičke akademije iz Sarajeva i Azmir Halilović će pokazati da je harmonika instrument koji odgovara na sve glazbene izazove.

“Na koncertu ćemo se predstaviti i kao solisti i kao kvartet. Svaki student će imati priliku izvesti solistički repertoar, što će publici omogućiti da doživi raznolikost i individualne interpretacije. Osim toga, studenti će zajedno nastupiti kao kvartet, donoseći bogatstvo zvuka i harmonije koje može pružiti samo kolektivno muziciranje. Na taj način, koncert će biti dinamičan i raznovrstan, nudeći publici u Tuzli jedinstveno i nezaboravno glazbeno iskustvo”, kaže Azmir i dodaje da i sam uviđa u posljednje vrijeme kako harmonika postaje sve popularnija kao instrument za izvođenje klasične glazbe, a ne samo kao tradicionalni instrument.“Ovaj trend je posebno izražen posljednjih godina, jer sve više kompozitora istražuje nove mogućnosti koje harmonika nudi u kontekstu klasične glazbe. Harmonika je izuzetno svestran instrument, sposoban za izvođenje širokog spektra repertoara, od baroka do suvremene glazbe. Njena bogata paleta zvukova i dinamičkih mogućnosti čini je idealnim za interpretaciju složenih klasičnih djela. Kompozitori i publika sve više prepoznaju harmoniku kao ozbiljan koncertni instrument, a ne samo kao dio folklorne tradicije. Također, sve veći broj muzičkih akademija i konzervatorija uključuje harmoniku u svoje programe, što omogućava mladim talentima da se profesionalno usavršavaju na ovom instrumentu”, kaže nam Azmir Halilović, inače asistent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na Odsjeku za duvačke
instrumente i harmoniku.

Stoga, promoviranje klasične glazbe kroz festivale poput “Franjo Bosanac” izuzetno je važno iz nekoliko razloga, smatra ovaj mladi umjetnik.“Prvo, ovakvi festivali omogućuju publici, posebno mlađim generacijama, da dožive ljepotu i bogatstvo klasične glazbe u živom izvođenju. U današnje vrijeme, kada su mnogi izloženi uglavnom popularnoj glazbi, ovakvi događaji pružaju neprocjenjivu priliku za edukaciju i proširenje kulturnih horizonata”, ističe Halilović te dodaje i druge dobrobiti festivala “FRanjo Bosanac”“Festivali klasične glazbe potiču umjetnike i kompozitore da nastave stvarati i interpretirati klasičnu glazbu, osiguravajući da ovaj važan dio kulturne baštine ostane živ i relevantan. Oni također omogućuju izvođačima platformu za profesionalni razvoj i razmjenu iskustava. Također,  kroz promociju klasične glazbe, festivali poput “Franjo Bosanac” doprinose kulturnom razvoju i identitetu lokalne zajednice. Oni mogu postati prepoznatljiv kulturni događaj, privlačeći posjetitelje iz drugih regija i zemalja, što dodatno obogaćuje kulturni život grada i regije”, ističe Halilović.Ono što je najvažnije, festival “Franjo Bosanac” ubraja se u one umjetničke događaje koji promoviraju univerzalne vrijednosti klasične glazbe – ljepotu, harmoniju, emocionalnu dubinu – koje nadilaze granice i povezuju ljude različitih kultura i pozadina.Zato su svi dobrodošli na svečanost otvorenja Festivala “Franjo Bosanac”, da zajedno upoznamo ove divne mlade ljude koji nas podsjećaju na zajedničku potrebu za umjetnošću i ljepotom. Vidimo se u srijedu 5. lipnja, u 19, 00 sati u HKC “Sveti Franjo”.

(Hrvatski glasnik)

Jedan komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*