Na Trgu slobode u Tuzli svečano otvorene Sportske igre mladih

Na Trgu slobode danas je svečano otvoren Dan sporta – Sportske igre mladih u Tuzli. Manifestacija uključuje revijalnu utrku i takmičenja u igri između dvije vatre i atletici. Sportske igre mladih tokom Turneje radosti posjetiće ukupno 46 gradova i općina u Bosni i Hercegovini na svom putu do Velikog finala. Zajedno sa Olimpijskim komitetom BiH, Igre i ove godine promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, međusobnog poštovanja i fair-playa na terenima širom BiH.

Pomoćnica gradonačelnika za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu, Asja Redžić, u ime gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijada Lugavića, poželjela je sreću i dobru zabavu dječacima i djevojčicama od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola sa područja Tuzle, te je zajedno sa učenicima upalila plamen Sportskih igara mladih, čime je zvanično otvorila manifestaciju. Više od 1.000 mališana uživalo je u takmičenjima u igri između dvije vatre i atletici.

Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi koja pruža djeci i mladima priliku da se besplatno takmiče u 10 sportova. U proteklih 13 godina, Igre su okupile preko 517.000 mališana iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj Igara je doprinos razvoju tolerancije, solidarnosti, poštivanju različitosti, stvaranju novih prijateljstava te omogućavanje fer djetinjstva za sve mališane.

Ove igre se osim u Bosni i Hercegovini održavaju već 28 godina u Hrvatskoj i 11 godina u Srbiji, a na nivou regije okupile su više od 2.700.000 učesnika. U 2024. godini, SIM porodici će se pridružiti i Slovenija. Projekat podržavaju međunarodne institucije poput Vijeća Evrope, Evropskog parlamenta, Međunarodnog olimpijskog komiteta, UEFA-e, kao i brojni ambasadori, među kojima su Aleksander Čeferin, Nasser Al-Khelaifi, Predrag Mijatović, Jose Mourinho, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Vedad Ibišević, Džanan Musa, Marica Gajić, Benjamin Burić, Luka Modrić, Nemanja Matić, Darijo Srna, Nemanja Vidić, Karl-Heinz Rummenigge i Nikola Karabatić.

Grad Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*