Posmrtni ostaci 11 žrtava genocida u Srebrenici spremni za ukop

U Komemorativnom centru u Tuzli proteklih dana identifikovano je još pet žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine. Svih pet porodica koje su identifikovale žrtve dale su ujedno i saglasnost za njihov ukop te će se, prema do sada datim saglasnostima, ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopati posmrtni ostaci 11 žrtava.

Ovo svakako nije konačan broj, s obzirom na to da se porodice koje žele ukopati posmrtne ostatke svojih najmilijih za konačnu identifikaciju odnosno davanje saglasnosti za ukop mogu odlučiti sve do početka jula, a kada počinju i završne pripreme za kolektivnu dženazu.

Žrtve koje su identifikovane proteklih dana su identifikovane putem DNK metode da bi konačnoj identifikaciji ali i davanju saglasnosti za ukop potom pristupili i članovi porodica ovih žrtava.

Jedna od žrtava koja je identifikovana proteklih dana jeste sedamnaestogodišnji Mujić (Omera) Beriz, rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica.

Članovi porodice su identifikovali i Bašić (Adema) Midhata, rođenog 1973. godine, u mjestu Pobuđe, Bratunac. On je ubijen u ljeto 1995. godine na području Zvornika, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u avgustu 2000. godine iz primarne masovne grobnice Grbavci-Lažete, Zvornik. Dio njegovih posmrtnih ostataka je pronađen i u sekundarnoj masovnoj grobnici u Snagovu, Zvornik, u oktobru 2004. godine.

Porodica je potvrdila identitet i Salihović (Mehemeda) Nevresa, rođenog 1970. godine u Biljači, Bratunac. Imao je 25 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u oktobru 2004. godine iz sekundarne masovne grobnice Blječeva, Bratunac.

Identifikovan je i Jašarević (Ismeta) Ahmet, rođen 1971. godine u Blječevi. Nestao je u 24. godini života, u julu 1995. godine na području lokaliteta Zeleni Jadar. Na ovom mjestu su njegovi posmrtni ostaci pronađeni godinama kasnije, tačnije u junu 2007. godine prilikom otkrivanja masovne grobnice Zeleni Jadar, Srebrenica.

Porodica je identifikovala i Salkić (Muharema) Ibrahima, rođenog 1935. godine u Kamenici kod Zvronika. Nestao je u Potočarima 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine prilikom otkrivanja masovne grobnice u Kamenici. Iako su posmrtni ostaci Salkića identifikovani 2007. godine, porodica je ipak tek ove godine smogla snage i dala saglasnost za ukop i konačan smiraj ove žrtve 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*