Kataklizma u Njemačkoj: Cijeli gradovi pod vodom, raste broj poginulih

Umrlo je petero ljudi, a tisuće su evakuirane u južnoj Njemačkoj nakon obilnih kiša koje su prouzročile poplave. U Bavarskoj su život izgubile dvije osobe i vatrogasac, rekao je Juergen Weiss iz bavarske vatrogasne udruge za CNN.

Jednog civila je odnijela bujica dok je bio u automobilu, a uzrok smrti drugog još uvijek nije poznat. Vatrogasac je poginuo prilikom spašavanja kada se prevrnuo čamac.

U pokrajini Baden-Wuerttemberg je smrtno stradalo dvoje ljudi. Vlasti smatraju da su poginuli dok su pokušavali ispumpati vodu iz svog podruma. Šest osoba i 22-godišnji vatrogasac i dalje se smatraju nestalima.

Nakon jake kiše, njemačke oružane snage poslale su 800 ljudi u regiju kako bi pomogli u spasilačkim naporima.

Njemačka meteorološka služba prognozirala je da više neće padati obilnije padaline. Središte zbivanja spasilačkih napora je rijeka Dunav, koja je jučer ujutro u gradu Passauu dosegla 9.6 metara, što je gotovo dvostruko više od normalne razine za ovo doba godine.

Passau je poznat kao grad triju rijeka. Smješten je na rijeci Dunavu te ušću rijeka Inna i Ilza. Ima oko 50.000 stanovnika. Gradske vlasti su zbog poplava zaustavile motorizirani promet i ispraznile podzemna parkirališta. Na fotografijama se vidi kako je cijeli središnji dio grada pod vodom. 

U Bavarskoj je raspoređeno više od 52.000 radnika hitne pomoći, od kojih su većina dobrovoljci, priopćila je vatrogasna udruga. Ali dodalo je da im golemo područje poplava predstavlja izazov. 

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je tijekom posjeta poplavljenim područjima u ponedjeljak da su povećane poplave pokazatelj klimatskih promjena. Ministar gospodarstva i vicekancelar Robert Habeck također je u nedjelju primijetio da klimatske promjene uzrokuju sve ozbiljnije vremenske prilike.

Financijska šteta zbog nastalih poplava je ogromna, a obnova će koštati milijarde. Primjerice, u ljeto 2021. dolinu njemačke rijeke Ahr pogodile su razorne poplave. Život je izgubilo 135 ljudi, a prema procjenama njemačke vlade, materijalna šteta u tom području iznosi više od 30 milijardi eura.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*