FILE PHOTO: Palestinians wait to receive food cooked by a charity kitchen amid shortages of food supplies, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah in the southern Gaza Strip, January 16, 2024. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa/File Photo

SAD nastavlja isporuku pomoći Pojasu Gaze preko privremenog pristaništa

Sjedinjene Američke Države (SAD) u subotu su nastavile isporuku pomoći u Pojas Gaze preko privremenog pristaništa koje je ponovo uspostavljeno nakon što se raspalo zbog talasa krajem prošlog mjeseca, saopćila je Centralna komanda (CENTCOM).

U saopćenju se navodi da su oko 492 tone prijeko potrebne humanitarne pomoći isporučene građanima Gaze.

“USCENTCOM je do danas pomogao u isporuci više od 1.573 tone humanitarne pomoći”, objavio je CENTCOM na društvenoj mreži X.

Naglašeno je da nijedan američki vojnik nije izašao na obalu u Gazi, prenosi Anadolija.

Američki predsjednik Joe Biden 8. marta je naredio uspostavu morskog puta za isporuku hrane i druge pomoći Palestincima tokom izraelskih ograničenja i višemjesečnih sukoba u enklavi.​​​​​

JLOTS, plutajući mol i pristanište Trident, počeli su da rade 17. maja.

Početna cijena pristaništa procijenjena je na 320 miliona dolara. Međutim, Pentagon je u srijedu objavio da je cijena smanjena na 230 miliona dolara, zbog doprinosa iz Velike Britanije i zato što su troškovi ugovaranja kamiona i druge opreme bili “niži od očekivanih”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*