Çanakkale, Turska - 04. maj 2020: Turska obalna straža spasila je 85 ilegalnih migranata koji su se nalazili na gumenom čamcu u vodama Ayvacika, mjesta u blizini turske provincije Canakkale ( Turska obalna straza - Anadolu Agency )

Kod Jemena potonuo brod s migrantima: Najmanje 49 osoba poginulo, 140 nestalo

Najmanje 49 osoba je poginulo, a 140 nestalo nakon što se brod s migrantima prevrnuo kod obale Jemena, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Plovilo, koje je prevozilo 260 migranata, prevrnulo se u ponedjeljak u blizini provincije Shabwah, navodi se u saopštenju IOM-a.

Dodaje se da je među poginulima 31 žena i šestoro djece.

“Ova nedavna tragedija je još jedan podsjetnik na hitnu potrebu da se zajedno radi na rješavanju hitnih migracijskih izazova i osigura sigurnost migranata duž migracionih ruta”, rekao je glasnogovornik IOM-a Mohammedali Abunajela.

Kako navode preživjeli, brod je u nedjelju oko tri sata ujutro krenuo iz Bossasa u Somaliji, prevozeći 115 državljana Somalije i 145 Etiopljana, među kojima je 90 žena.

Akcije potrage i spašavanja se nastavljaju, navela je agencija UN-a.

Ruta između istočnog roga Afrike i Jemena jedna je od najprometnijih i najzahtjevnijih migracionih ruta na svijetu, kojom prolaze stotine hiljada migranata, saopštio je IOM, dodajući da većina ovih osoba kreće na neregularna putovanja, često se oslanjajući na krijumčare i suočavajući se s povećanim rizicima.

Uprkos građanskom ratu u Jemenu, broj migranata koji godišnje pristižu utrostručio se od 2021. do 2023. godine, sa oko 27.000 na više od 90.000, saopštio je IOM prošlog meseca.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*