Italija: Počeo samit G7 na kojem će se razgovarati o globalnim pitanjima, Ukrajini i Bliskom istoku

U Italiji je danas počeo samit grupe sedam ekonomski vodećih zemalja (G7) na kojem će se razgovarati o globalnim pitanjima, uključujući sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni poželjela je dobrodošlicu liderima zemalja G7 i Evropske unije u gradu Borgo Egnazia.

Očekuje se da će doći i drugi svjetski lideri koje je pozvala Italija, uključujući turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i indijskog premijera Narendra Modija.

U svom uvodnom govoru na prvoj sesiji, Meloni je naglasila važnost dijaloga sa nacijama globalnog juga.

“Italijansko predsjedništvo je također odlučilo da posebnu pažnju posveti drugom kontinentu,koji je od suštinske važnosti u budućnosti, a to je Afrika, sa svojim mogućnostima. A to zahtijeva drugačiji pristup nego što smo pokazali u prošlosti”, kazala je Meloni.

Navela je da će se u tom kontekstu razgovarati i o pitanjima migracija.

Grupa G7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta. Čine ga predsjednici vlada Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije. Na sastancima učestvuju i predstavnici Evropske unije, te Evropske komisije. 

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*