Danas je Svjetski dan darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja/juna, a slogan kampanje Svjetskog dana darivatelja krvi 2023. godine je “Daj krv, daj plazmu, podijeli život, dijeli često.” Ovaj dan je usredotočen na pacijente kojima je potrebna doživotna transfuzijska potpora i naglašava ulogu koju svaka osoba može odigrati davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme. Također naglašava važnost redovitog davanja krvi ili plazme kako bi se stvorila sigurna i održiva opskrba krvlju i krvnim pripravcima koji mogu uvijek biti dostupni, u cijelom svijetu, kako bi svi pacijenti kojima je to potrebno mogli dobiti pravodobno liječenje.

Ciljevi su: slaviti i zahvaljivati pojedincima koji daruju krv i poticati više ljudi da postanu novi darivatelji; potaknuti ljude dobrog zdravlja da redovito daju krv onoliko često koliko je to sigurno i moguće, kako bi promijenili kvalitetu života pacijenata ovisnih o transfuziji i pomogli u izgradnji sigurne opskrbe krvlju u svim zemljama svijeta; istaknuti ključnu ulogu dobrovoljnog neplaćenog redovitog darivanja krvi i plazme u postizanju univerzalnog pristupa sigurnim krvnim proizvodima za sve populacije; i mobilizirati podršku na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini među vladama i razvojnim partnerima za ulaganje, jačanje i održavanje nacionalnih programa krvi.
Prema uputama Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH darivatelj krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se ljekarskim pregledom, te provjerom nivoa hemoglobina, utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primjenila. To znači da je potrebno da se zadovolje sljedeći kriteriji: da je osoba zdrava, dobrog općeg stanja, teža od 50 kg, hemoglobin mora biti iznad 135 g/L(Hct = 0.38) za muškarce i iznad 125 g/L(Hct = 0.4) za žene
Interval između davanja krvi je 3 mjeseca za muškarce i 4 mjeseca za žene.

Darivanje krvi je dobrovoljno, besplatno i anonimno!

Posebna priprema za darivanje krvi nije potrebna, kao ni poseban režim nakon darivanja krvi, ali da bi se što bolje osjećali pri darivanju krvi, pogotovo ako je to prvo darivanje, određeni savjeti bi mogli da budu od koristi. Preporučuje se da prije darivanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno (dovoljno), da je uzela lagani obrok i izvjesnu količinu tečnosti.
Pri svakom dolasku darivatelj daje svoje osnovne podatke, te ispunjava Upitnik za darivatelje krvi. Pri popunjavanju Upitnika za darivatelja, koji se sastoji od niza pitanja na koje je neophodno dati iskrene odgovore jer su u funkciji brige i za zdravlje darivatelja koji želi da daruje krv kao i bolesnika kome će ta krv biti primenjena svojim potpisom darivatelj potvrđuje da savjesno i sa punom odgovornošću stoji iza datih odgovora. Darivanje krvi ne treba da bude odraz samo želje da se pomogne drugima, već i svijesti o potencijalnim rizicima primjene date krvi.

Medicinski tehničar /ka će iz kapi krvi uzetoj iz Vašeg prsta odrediti nivo hemoglobina i krvnu grupu. Nakon određivanja hemoglobina slijedi ljekarski pregled. Ljekar će Vam izmjeriti krvni pritisak i uzeti anamnezu, te procijeniti da li možete darivati krv. Iskusni medicinski tehničar odabire venu u lakatnoj jami i bezbolno uvodi iglu u venu. Nakon darivanja krvi zavoj na pregibu lakta ne treba skidati sljedeća dva sata. Tog dana treba da se unosi tečnosti nešto više nego uobičajeno (za 3-4 čaše vode). Mogu se obavljati uobičajene aktivnosti. Treba izbjegavati teži fizički rad ili vježbe kao što su podizanje tereta najmanje 4 sata poslije darivanja krvi. Izbjegavati žurbu, pušenje barem 2 sata, alkohol barem 8 sati, dugotrajno stajanje, pregrijane prostorije. Tog dana ne kretati kao vozač na dug i naporan put niti obavljati rizičan posao (penjanje, rad na skeli i sl.).

Slijedi prikaz kompatibilnosti krvi davatelja i primatelja.

Kompatibilne krvne grupe:
A- … … … A-, 0-
A+ … … … A-, A+, 0-, 0+
B- … … … B-, 0-
B+ … … … B-, B+, 0-, +0
AB- … … … A-, B-, AB-, 0-
AB+ … … … A-, A+, B-, B+, AB-, AB+, 0-, 0+
0- … … … 0-
0+ … … … 0-, 0+

(zzofbih.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*