U zatvoru nevina provela 43 godine: Sandra Hemme je najduže nepravedno zatvorena žena u Americi

Sandra Hemme provela je 43 godine u zatvoru, a onda je sud u Missouriju ustanovio da je nevina. Ona je bila najduže nepravedno zatvorena žena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sudija okružnog suda u Missouriju procijenio je da postoje “jasni i ubjedljivi” dokazi da je Sandra Hemme nevina i tako poništio presudu koja joj je dosuđena za ubistvo, a zbog čega je 43 godine provela u zatvoru.

Sandra Hemme (63) osuđena je 1980. godine na kaznu doživotnog zatvora, za ubistvo bibliotekarke Patricije Jeschke, nakon što je policiji dala inkriminišuće izjave dok je bila psihijatrijski pacijent, prenosi Guardian.

Sudija Ryan Horsman presudio je da je za ubistvo bibliotekarke kriv sada pokojni policajac, koji je kasnije završio u zatvoru zbog drugog zločina, kao i da Hemme mora biti oslobođena u roku od 30 dana.

Presuda je donesena nakon što je pravni tim Hemme u januaru iznio argumentaciju i dokaze u slučaju najdužeg zatvaranja nevine žene u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je navedeno, Sandra Hemme je od svoje 12. godine bila na psihijatrijskom liječenju zbog slušnih halucinacija i kasnije zbog upotrebe narkotika.

Pravni tim Hemme tvrdi da je policija zloupotrijebila njenu mentalnu bolest i navela je da da lažne izjave dok je bila pod uticajem lijekova.

Naveli su da je policija prikrivala dokaze koji su ukazivali na Michaela Holmana, policajca tada starog 22 godine, čiji automobil je pronađen u blizini mjesta zločina i koji je u vlasništvu imao minđuše žrtve.

Hemme je prvo priznala da je kriva za ubistvo bibliotekarke da bi izbjegla smrtnu kaznu 1980. godine, nakon čega je presuda odbačena, ali je ponovo bila osuđena 1985. godine na osnovu istog priznanja.

“U nekim trenucima bila je pod dejstvom toliko lijekova da nije bila sposobna da drži uspravno glavu i bila je vezana za stolicu”, naveli su njeni advokati.

Oni tvrde da je tokom priznanja iznosila kontradiktorne i “činjenično nemoguće” izjave pod uticajem lijekova, što je sud tada ignorisao.

Holman, koji je preminuo 2015. godine, tada je ispitan u policiji, ali mnogi dokazi tokom istrage o njemu nisu nikad predati advokatima Sandre Hemme.

Sudija Horsman je u presudi naveo da “sud nalazi da dokazi direktno vezuju Holmana za ovaj zločin”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*