Hamas: Raspuštanje izraelskog ratnog kabineta pobjeda palestinskog otpora

Palestinska grupa Hamas objavila je kasno u ponedjeljak da je odluka izraelske vlade da raspusti ratni kabinet, koji je formiran za upravljanje ratom u Pojasu Gaze, pobjeda palestinskog otpora.

Izat al-Rišk, član političkog biroa Hamasa, rekao je da oružani otpor, predvođen Hamasovim naoružanim krilom Al-Kasam brigadama, “razbio cionistički (izraelski) ratni kabinet koji je formiran prije osam mjeseci kako bi demontirao (palestinski) otpor”.

Tel Aviv je u ponedjeljak objavio da je premijer Benjamin Netanjahu raspustio ratni kabinet, koji je formiran 11. oktobra prošle godine samo nekoliko dana nakon što je Izrael objavio rat Gazi.

Do toga je došlo nakon što je opozicioni lider Beni Ganc podnio ostavku iz vanredne vlade ranije ovog mjeseca zbog neslaganja oko poslijeratne strategije za Pojas Gaze.

Ratni kabinet su prvobitno činili Netanjahu, Ganc, ministar odbrane Joav Galant, Ron Dermer, Gadi Ajzenkot i lider stranke „Shas“ Arjeh Deri.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 37.347 Palestinaca, a 85.372 osobe su ranjene.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*