Putin u posjeti Sjevernoj Koreji

Ruski predsjednik Vladimir Putin boravi u službenoj posjeti Sjevernoj Koreji, a na međunarodnom aerodromu u Pjongjangu ga je dočekao sjevernokorejski lider Kim Jong-un.

Nakon srdačnog pozdrava, dvojica lidera su sjela u automobil i zajedno otišli do rezidencije Kumusan u kojoj je Putin odsjeo.

Sjevernokorejska agencija KCNA javlja da je Putin u Pjongjang doputovao u važnom periodu kada su prijateljski odnosi između Sjeverne Koreje i Ruske Federacije postali “strateški bastion međunarodnog mira, pravde i sigurnosti i motor novog multipolarnog svjetskog poretka“.

Ovo je prva posjeta ruskog predsjednika Putina Sjevernoj Koreji nakon 24 godine. Putin i Kim su se posljednji put sastali u septembru 2023. godine u ruskom regionu Istočni Sibir.

Pod pritiskom sankcija Sjedinjenih Američkih Drćava i Evrope zbog rata u Ukrajini, Rusija je pokazala tendenciju da poveća svoju saradnju na vojnom planu sa Sjevernom Korejom.

U izjavi prije dolaska u Sjevernu Koreju, Putin je rekao da cijene podršku Pjongjanga ruskim vojnim operacijama u Ukrajini.

Ističući da su se Sjeverna Koreja i Rusija odlučno suprotstavile ambicijama Zapada, Putin je kazao da će dvije zemlje razvijati trgovinske i platne sisteme koji nisu pod kontrolom Zapada i da će se suprotstaviti uvođenju nezakonitih jednostranih sankcija državama.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*