Predstavnički dom BiH odbio prijedlog za smjenu ministra sigurnosti Nenada Nešića

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj redovnoj sjednici odbio je prijedlog za smjenu ministra sigurnosti Nenada Nešića, jer nije bilo entitetske većine.

Za smjenu je glasao 21 zastupnik, protiv je bilo 11, a dvoje suzdržano. Nije bilo entitetske većine, a u narednom krugu će biti potrebno da 2/3 zastupnika iz RS-a u Predstavničkom domu podrže smjenu Nešića da bi prijedlog prošao.

Prijedlog su u proceduru uputili zastupnici Kluba SDA Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Oni su u obrazloženju prijedloga istakli da je Nešić gostujući u emisiji “Ćirilica” na Happy TV u Srbiji uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici te je negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde.

“Posebnu težinu u cijelom ovom slučaju bez presedana ima činjenica da je to učinio s pozicije ministra u Vijeću ministara BiH koji svojim resorom treba da garantuje sigurnost i mir svim građanima BiH”, naveli su.

“Želim da se osvrnem na optužbe koje su iznijete povodom mojih izjava o Srebrenici, Moje riječi su izvučene iz konteksta i pogrešno interpretirane, nisam imao namjeru da povrijedim stvarne žrtve Srebrenice. Srebrenica kao ni druga stratišta nije nešto o čemu se nije smije govoriti, Ja imam pravo na svoje mišljenje. U decenijama koje dolaze pojavit će se mnoge činjenice o Srebrenici koje neće biti jednostavne ni za bošnjački ni za srpski narod, a boga mi ni za međunarodnu zajednicu. Moje izjave nisu bile usmjerene prema umanjivanju patnji stvarnih žrtava, ali ja sam tada govorio o lažnim žrtvama”, rekao je Nešić.

On se u nastavku poslužio praksom koju koristi vlast u Republici Srpskoj i negatori genocida u Srebrenici da na osnovu spiska žrtava genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Srebrenica umanjuje činjenicu da je genocide osmišljen i proveden od ratnih vlasti paradržave Republike Srpske u julu 1995. godine, iako Haški tribunal, a ni drugi sudovi, nisu utvrđivali činjenice o genocidu na osnovu spiska već materijalnih dokaza koji su bili dostupni Sudu.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*