Održana sedma redovna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzle – razmatrane mjere za zaštitu od suše i zdravlje nezbrinutih životinja

U Gradskoj upravi Tuzle danas je održana sedma redovna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite, kojom je predsjedavao komandant Zijad Lugavić. Sjednica je bila posvećena razmatranju i usvajanju Informacije o opasnosti od suše u otežanim hidrometeorološkim uslovima na području grada Tuzle, te Programu provođenja preventivnih mjera zaštite i spašavanja u 2024. godini, u slučaju opasnosti od suše.

Na sjednici su razmatrani i prijedlozi odluka o odobravanju korištenja finansijskih sredstava JKP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla – Služba za vodosnabdijevanje i JKP „Komunalac“ Tuzla – Služba za čistoću u cilju prevencije i ublažavanja posljedica suše, koja bi mogla značajno uticati na svakodnevni život i infrastrukturu grada.

Također, razmatran je prijedlog Odluke o odobravanju korištenja finansijskih sredstava za sufinansiranje realizacije Programa zdravstvenog zbrinjavanja nezbrinutih životinja na području grada Tuzle. Ovaj program određuje mjere i rokove za utvrđivanje, sprečavanje i suzbijanje opasnih zaraznih bolesti životinja, te predviđa provedbu preventivno-dijagnostičkih procedura za bolesti koje se sa životinja mogu prenijeti na ljude (zoonoze).

Na sjednici je istaknuta važnost proaktivnog pristupa u rješavanju problema izazvanih otežanim hidrometeorološkim uslovima, te je naglašeno da je saradnja svih nadležnih službi ključna za osiguranje adekvatne zaštite građana i resursa grada, a u cilju unapređenja pripravnosti i odgovora na potencijalne krizne situacije uzrokovane sušom.

Gradska uprava Tuzle nastavit će pratiti situaciju i poduzimati sve potrebne mjere kako bi se smanjili rizici i osigurala stabilnost vodosnabdijevanja i čistoće grada.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*