Peta Bh. povorka ponosa – Volim da se ne bojim

Peta Bh. povorka ponosa pod sloganom “Volim da se ne bojim” biće održana danas u Sarajevu.

Organizatori su najavili da će ovogodišnja Povorka biti najglasnija u borbi protiv opresije i nasilja nad LGBTIQ+ osobama.

Cilj kampanje jeste ukazivati na činjenicu da se LGBTIQ+ osobe i dalje suočavaju sa različitim oblicima nasilja, te doprinijeti društvenom i političkom, javnom i privatnom, smanjenju nasilja nad LGBTIQ+ osobama.

“Kampanja je temeljena na temi ovogodišnje povorke i sloganu ‘Volim da se ne bojim’ kako bi doprinijela našoj snažnoj težnji ka oslobođenju i životu koji uvažava potpuni integritet svake individue. Cilj je prevenirati nasilje u društvu, koje nažalost, kulturu nasilja gaji kao normalan i opšteprihvaćen standard življenja. Društvena zajednica u kojoj je izvršena normalizacija nasilja ostavlja dugoročne posljedice upravo na to društvo, jer ugrožava integritet i prava svakog čovjeka, koja se temelje na tome da svi i sve budemo slobodni/e i živimo dostojanstven život u otvorenim i inkluzivnim sredinama”, poručili su organizatori.

Članica Organizacionog odbora Povorke Anisa Pračić-Šehić je istakla da je potrebno raditi na smanjenju govora mržnje koji čini živote LGBTIQ+ osoba nesigurnim u BiH.

“I dalje ostaje naš zahtjev da se Zakon uskladi sa evropskim standardima i da se poštuje pravo na protest. Mi se čvrsto nadamo da će, kada izmjene i dopune dođu na dnevni red, biti u duhu pozitivnih praksi evropskih standarda koji olakšavaju pravo na protest marginaliziranih i obespravljenih grupa u borbi za ljudska prava, bez dodatnih, vrlo zahtjevnih mjera”, naglasila je.

Kako je najavljeno, okupljanje počinje kod Historijskog muzeja od 16 do 18 sati, kada Povorka kreće ulicama Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića do krajnjeg odredišta Trga Susan Sontag.

KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. obavijestio je korisnike da će, u skladu sa Rješenjem Ministarstva saobraćaja KS, a zbog održavanja “BiH povorke ponosa 2024”  danas u periodu od 16.00 – 22.00 sati doći do izmjena u javnog gradskog prevoza.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*