Patriotski odgovor na “svesrpski sabor”: Konvencija “Bosna je naša – Bosanska” 4. jula u Sarajevu

Krug 99 zajedno s drugim nevladinim organizacijama je isplanirao konvenciju u Sarajevu pod nazivom “Bosna je naša – Bosanska!” nakon koje će biti organizovani skupovi u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Inicijativu Kruga 99 o nužnosti da se na transparentan i patriotski način iskaže otpor daljem urušavanju države BiH, suzbiju prijetnje njenoj cjelovitosti i stabilnosti, njenom društvenom i državnom biću, prihvatile su nevladine organizacije, predstavnici akademske zajednice i državotvornih političkih stranaka. U tom sastavu je formiran i Organizacioni odbor Konvencije.

Do ove ideje je došlo još u maju kada je Krug 99 planirao održati miting, ali je to pomjereno i u konačnici je Organizacioni odbor odlučio napraviti konvenciju.

Odlukom Organizacionog odbora Konvencija će biti održana pod sloganom “Bosna je naša – Bosanska!” u Sarajevu, 4. jula 2024. godine. Bit će održana u Kongresnoj dvorani hotela Holidey s početkom u 19 sati. Na Konvenciji se očekuje prisustvo građana iz svih struktura društva kako bi platforma patriotskog odgovora bila autentična.

“Konvencija nevladinih organizacija, akademske zajednice, političkih stranaka i građana treba da izrazi postignuto državotvorno, opštenarodno političkog jedinstva o temeljnim pitanjima suvereniteta bosanske države u datim historijskim okolnostima. A posebno u kontekstu “Deklaracije svesrpskog sabora” i drugih doktrina podjela i hegemonije nad Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Adil Kulenović, predsjednik Organizacionog odbora.

Na Konvenciji će biti definisani racionalni odgovori na izazove i opasnosti s kojima se država i društvo suočavaju, te pravci jedinstvenih odgovora i djelovanja državotvornih političkih aktera i građana.

“Konvencija će biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredjeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutar-političkim i vanjsko-političkim akterima”, saopćio je Kulenović.

Nakon sarajevske Konvencije biće održani skupovi u većem broju gradova i opština u BiH.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*