Delegacija MMF-a u BiH: Ima li nade za radnike?

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boravit će od danas u posjeti Bosni i Hercegovini gdje će sa predstavnicima vlasti razgovarati o makro finansijskim izazovima sa kojima se suočava zemlja, izjavio je Ruben Atoyan, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Ruben Atoyan.

“Misija MMF-a koju predvodi Ron van Ruden (Rooden) će posjetiti Bosnu i Hercegovinu u periodu od 28. 04. – 13. 05. 2015. godine kako bi obavila konsultacije po članu IV. To će nam omogućiti da sa novim vlastima razgovaramo o makro finansijskim izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, kao i o politikama koje je neophodno poduzeti da bi se suprostavili tim istim izazovima”, naveo je Atoyan u pisanoj izjavi medijima.

Naročito je značajno u kojem će smjeru ići razgovori o izmjeni radničkog zakonodavstva. Poznato je da su te izmjene, koje većina u BiH smatra katastrofalnim po radnike, inicirane baš iz MMF-a. Pitanje je da li će BiH zadovoljiti standarde za nove tranše kredita i ako ne budu usvojene izmjene koje traži MMF i koliko će se za radnike, u pregovorima sa strancima, zauzeti predstavnici Vijeća ministara BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*